Osijek
FESTIVAL TEHNIČKE KULTURE

Promicanje inovativne ideje i
kreativnosti kod djece i mladih
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Osijek je ovih dana postao središte tehničke kulture u sklopu hvalevrijedne manifestacije koja promovira inovativne ideje i promiče kreativnost kod djece i mladih. Radi se o Festivalu tehničke kulture, koji je nakon prethodnih godina u Zagrebu i Karlovcu, za svoje dvodnevno sjedište odabrao upravo prostranu nastavno-športsku dvoranu Gradski vrt. Ondje se tako održalo mnoštvo radionica, izložbi, projekcija i demonstracija nacionalnih udruga tehničke kulture Republike Hrvatske te svih, dobro znanih članica koje djeluju u sklopu ZTK Osječko-baranjske županije i ZTK Grada Osijeka.

Prilikom svečanog otvorenja festivala, nazočne su uz domaćine iz osječkog ZTK pozdravili i zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota, te zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović.

- Iznimno mi je drago da je baš Osijek domaćin petog Festivala tehničke kulture i siguran sam da će neke od briljantnih ideja s ovog festivala privući mnoge donatore i sponzore te na taj način pomoći dodatnom razvitku tehničke kulture u Osijeku, ali i u cijeloj Hrvatskoj - rekao je Piližota, kojeg su na pozornici zamijenile izvrsne Brevisice te napeta tehnička natjecanja.

Brojni štandovi s promotivnim materijalom, zanimljivim uređajima, modelima, maketama i videima, privlačili su mlade znatiželjnike, koji su upijajući znanstvenu atmosferu predano izračunavali, kreirali i izrađivali. Svoj rad su im predstavili CARNet, FabLab Hrvatska, STEMI d.o.o, FERIT Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Strojarska tehnička škola Osijek, COO Ivan Štark, Centar za kulturu iz Pečuha, osječki Građevinski fakultet te ZTK Križevci i ZTK Koprivničko-križevačke županije, koji će ugostiti Festival tehničke kulture sljedeće godine.

Zaigrani, ali dovoljno koncentrirani osnovnoškolci, koji su u Gradski vrt organizirano došli iz brojnih škola iz Osijeka i okolice, upravljali su robotima, snimali filmove, modelirali, spajali jednostavne električne strujne krugove i programirali. Tako je i Matej iz OŠ Retfala, pod mentorstvom nešto starije Lucije iz Hrvatskog saveza informatičara, u programskom jeziku Logo, izvršavao zahtjevne zadatke i kreirao raznovrsne oblike.

- Danas sam se jako dobro zabavio, a nakon izrade drvenih modela, ipak sam bolju zanimaciju pronašao među kompjutorima i programiranju - sa smiješkom nam je rekao Matej, koji je poput mnogih prijatelja na Festivalu tehničke kulture otkrio radionice na kojima će rado sudjelovati cijele godine u Domu tehnike. M. Mandić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana