Novosti
PROLIFE.HR I ZAKLADA VIGILARE

Za zabranu pobačaja donijeli 168.561 potpis
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali su Hrvatskom saboru potpise na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života te su se na skupu na Trgu sv. Marka usprotivili donošenju Istanbulske konvencije i zatražili ostavku novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca. Riječ je o 168.561 potpisu građana kojima traže da se zakonski zaštiti nerođeni život u Hrvatskoj i konkretno pomogne ženama koje žele roditi svoje dijete, a događaj je organiziran uoči donošenja novog zakona o pobačaju. Inicijativa ProLife.hr potpise je prikupljala u okviru nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” tijekom ožujka i travnja, a u Sabor ih je donijela u 12 dječjih kolica, jer se, objasnila je, procjenjuje da se “abortusom dnevno ubije 12 djece u Hrvatskoj”. “U ime nekoliko desetaka tisuća hrvatskih obitelji želimo poručiti da abortusu u Hrvatskoj više nema mjesta te da se u ime navodnih prava žena ne može oduzeti osnovno ljudsko pravo na život”, rekao je na skupu predsjednik Zaklade Vigilare Vice Batarelo. Na Trgu sv. Marka pred stotinjak okupljenih građana Batarelo je apelirao na saborske zastupnike i premijera Andreja Plenkovića da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju “zbog propagiranja rodne ideologije”, nazvavši ju “zlom ideologijom”, koju Hrvatskoj nameću međunarodni krugovi. Batarelo je i novoizabranog suca Ustavnog suda Gorana Selanca pozvao na ostavku zbog zagovaranja gay brakova, što je suprotno definiciji braka u hrvatskom Ustavu. “Dosta nam je gnusnih laži da ne znamo kada život počinje i da je ovo samo žensko pitanje, kao i one posljednje - da je dijete osoba tek kada se rodi”, rekao je Batarelo aludirajući na Selančeve izjave. U svom obraćanju Batarelo je i dozvolu pobačaja u Hrvatskoj nazvao “zabludom koja se proširila iz komunističke Rusije”, koja je “našu Hrvatsku zarazila 1978., kada je legaliziran abortus. Svako dijete ima se pravo roditi, pa i ono začeto kaznenim djelom. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi”, istaknuo je te kao “znanstvenu činjenicu” naveo tvrdnju da silovane žene imaju nižu stopu pobačaja. U Saboru su ih primili predstavnici vladajuće većine, HDZ-ovi potpredsjednik Sabora Željko Reiner, Davor Ivo Stier, Ante Babić i Ivan Čelić, te Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

Autonomna ženska kuća i Centar za žene žrtve rata - Rosa pozvale su u petak predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da javno odgovori zašto je u prostorijama Sabora dopustio “performans organizacije Vigilare usmjeren na ukidanje osnovnih ženskih prava”, uoči izrade novoga zakona o pobačaju.

Nakon što su predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare danas u Saboru predali više od 168.000 potpisa na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života, ženske nevladine udruge zatražile su od državnog vrha da se javno i nedvosmisleno izjasni o takvim inicijativama. H

Čeka li nas novi referendum?

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade, predsjedniku i potpredsjednicima Sabora Autonomna ženska kuća i Centar za žene žrtve rata - Rosa traže od državnog vrha da se javno i nedvosmisleno izjasni podržava li stavove i inicijative udruge Vigilare i sličnih udruga koje traže zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj. U pismu ističu i bojazan zbog mogućnosti “organiziranja nekog novog referenduma koji će nam oduzeti dio onih ljudskih prava koja do sada uživamo kao dio demokratskog svijeta”, aludirajući na referendum o ustavnoj definiciji braka, koji su konzervativne udruge inicirale prije četiri godine.

Možda ste propustili...