Ekonomija
RIJEDAK JUBILEJ

Privredni vjesnik - u ponedjeljak izlazi 4000. broj
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Poslovni tjednik uspio je opstati bez obzira na mijenjanje načina rada, državnih i društvenih sistema, kaže Buković

Te 1953. godine Tito postaje prvi predsjednik Jugoslavije, u Westminsterskoj opatiji okrunjena je britanska kraljica Elizabeta II., Ernest Hemingway dobio je Pulitzerovu nagradu za roman Starac i more... Labello se počinje pakirati u plastičnu tubicu. Počela je proizvodnja Cockte, prvog bezalkoholnog gaziranog pića na tržištu cijele Jugoslavije. Izišao je prvi broj Playboya. Iste te 1953. godine pokrenut je i - Privredni vjesnik.

Tada, kada je pokrenut pod okriljem Gospodarske komore Hrvatske, Poslovni vjesnik bio je prvi poslovno-financijski tjednik u regiji. Ove godine taj tjednik slavi dakle 64. rođendan. I sada je pod okriljem Hrvatske gospodarske komore, a u ponedjeljak, 16. listopada, svjetlo dana ugledat će okrugli, jubilarni - 4000. broj, što itekako vrijedi zabilježiti i u našem listu.

Gotovo je nevjerojatna informacija kako je u tih 64 godine izlaženja Privredni vjesnik imao samo četiri glavna urednika. Pokrenuo ga je 9. svibnja Milivoj Huber, koji je list uređivao do ožujka 1967. godine. Naslijedio ga je Ante Gavranović, koji je na toj poziciji ostao sve do siječnja 1981. Gavranovića je zamijenio Franjo Žilić. On je Privredni uređivao do kraja 2005. godine, da bi list od 1. travnja 2006. preuzeo Darko Buković, koji je i danas glavni urednik našeg najdugovječnijeg tjednika. Uz njegovo ime veže se i jedan za današnje prilike teško dostižan rekord - njegovim dolaskom čak je sto tisuća primjeraka distribuirano hrvatskim gospodarstvenicima, državnom i društvenom ustroju.

U povodu izlaska 4000. broja Buković ističe da je ponosan na Privredni vjesnik i grupu izdanja koja je pod tim krovom izrasla u posljednjih desetak godina.

- Ponosan sam na ovaj tim, ekipu entuzijasta koja slijedi zacrtanu viziju i misiju, ponosan na reakciju čitatelja koji su prepoznali trud koji smo uložili i koji ulažemo kako bi Privredni vjesnik bio pozornica na kojoj svi akteri gospodarstva igraju važnu ulogu, a ujedno i zrcalo u kojem će se ogledavati kakvi oni jesu ili žele biti - kazao je Buković u svom uvodniku u 4000. broju, ponovivši to za Glas Slavonije.

Buković je naglasio to što je Poslovni tjednik uspio opstati bez obzira na mijenjanje okolnosti i načina rada, državnih i društvenih sistema, brojnih reformskih paketa i godina...

- I ne samo održati, nego opstati kao vjerodostajan, analitičan, ozbiljan i provjeren izvor gospodarskih tekstova i sadržaja, analiza - ističe on.

U ponedjeljak jubilarni 4000. broj Privrednog vjesnika u printanom izdanju izlazi s reprintom prvog broja u sredini, ali i s izjavama više od 120 gospodarstvenika - čitatelja tog tjednika.

Igor MIKULIĆ
Tiskana izdana i TV emisija

Privredni vjesnik danas predstavlja zapravo sustav koji uz temeljno tjedno tiskano i dva elektronska izdanja ima i TV emisiju, mjesečnik na engleskom jeziku, te niz prestižnih tematskih specijalnih izdanja, svoju biblioteku i, odnedavno i studio za grafičko oblikovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike