Kultura
1. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA U GRADSKOM KAZALIŠTU “JOZA IVAKIĆ”

Vinkovački gimnazijalci najboljim su proglasili film Rajka Grlića
Objavljeno 14. listopada, 2017.

VINKOVCI - Film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića (u kojemu glume Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić, Mladen Hren...) pobjednik je Filmskog festivala glumca - festivala hrvatskog igranog filma, održanog od 5. do 12. listopada u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u organizaciji Kazališne družine Asser Savus, a pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Stručni voditelj festivala bilo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

Više od 3000 posjetitelja pogledalo je devet dugometražnih igranih filmova i ukupno 16 projekcija, u izboru Vedrana Živolića: “Kratki izlet” Igora Bezinovića, “ZG 80” Igora Šeregija, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, “Agape” Branka Schmidta, “Mrtve ribe” Kristijana Milića, “Goran” Nevija Marasovića, “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, “Uzbuna na Zelenom vrhu” Čejena Černića i “Anka” Dejana Aćimovića, kao i dokumentarni film o Vinkovcima “Rijeka koja odbija da teče”. Scenarist je Gordan Nuhanović, redatelji Marko Stanić i Denisa Lepur, a zbog velikog zanimanja publike film je reprizno prikazan na završnom danu FFG-a.

Glumačka će priznanja nositi ime Vinkovački Orion. Ove godine nisu dodijeljena, ali je proglašen najbolji film i to u izboru 23 učenika vinkovačke Gimnazije, predvođenih profesoricom hrvatskog jezika Višnjom Sorčik.

- Naši učenici u sklopu nastave hrvatskog jezika imaju medijsku kulturu, teoriju filma i povijest filma i ovo im je dobro došlo da primijene stečeno znanje - istaknula je Višnja Sorčik.

Gimnazijalci su svoj zadatak shvatili ozbiljno, odgledali sve filmove, a nakon svake projekcije ocjenjivali elemente filmskog jezika, filmsku priču, filmska izražajna sredstva (filmske planove, kutove snimanja, osvjetljenje, glazbu, sugestivnost glumaca).

- Za neke su nam se filmove ocjene dosta razlikovale, što se moglo i očekivati, a pobjednički je većina ocijenila odličnim, dobio je tek dvije četvorke. Film ima slojevitu priču i svim ostalim činiteljima filmskog jezika najbolje pokazuje kako je film jedinstvo svih umjetnosti. Želimo da Filmski festival glumca postane tradicija i u budućnosti privuče mnoge mlade gledatelje kao što je svih večeri privlačio nas - piše u obrazloženju članova žirija.

Zadovoljan je i organizator Slaven Nuhanović, svjestan da kada nešto kreće od nule, nije lako predvidjeti kako će sve teći i završiti.

- Publika je puna dojmova, a ravnatelj Daniel Rafaelić obećao nam podršku HAVC-a i sljedeće godine. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika iz Zagreba javilo nam je da dogodine ulazi s nama u organizaciju, pravimo zajednički pravilnik, oni će formirati glumački žiri, pa će sve krenuti kako smo i zamislili. Ovogodišnju nagradu za najbolji film dodijelit ćemo na početku drugog festivala. Imat ćemo i posebnu nagradu mladih grada Vinkovaca za najbolji film, koju će dodijeliti učenici neke druge škole. Glumački žiri dodijelit će nagrade za najbolju glavnu mušku i najbolju glavnu žensku ulogu, sporednu mušku i sporednu žensku uloga - rekao je Nuhanović. Festival bi se trebao ustaliti u Vinkovcima u stalnom terminu drugog tjedna u listopadu.

Među posjetiteljima je bila i Tena Papiga, koja je odgledala većinu filmova:

- Posebno mi je drago da smo mogli gledati filmove u vinkovačkom kazalištu. U Vinkovcima, na žalost, od Domovinskog rata nema kina, a nekad su bila dva.

Zatvaranju festivala nazočio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, a prigodnim se riječima okupljenima obratio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Mario KOKAJ

Asser Savus

ORGANIZATOR JE I FESTIVALA GLUMCA

Vinkovci su prije rata imali dvije kinodvorane, a sada nemaju ni jednu!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike