Magazin
TONINO PICULA:

Pridruživanje Schengenskoj zoni ključno je pitanje za RH
Objavljeno 14. listopada, 2017.
HRVATSKI EUROZASTUPNIK O OTVORENOM PITANJU ZA EUROPSKU KOMISIJU:

Zastupnik Tonino Picula koji je u ime svoje S&D grupe bio imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen, pitao je Europsku komisiju kako ocjenjuje napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen te misli li Komisija preuzeti ulogu medijatora i tako pomoći zemljama, koje su ispunile sve kriterije, da uđu u Schengen.

- Kako Komisija procjenjuje spremnost Hrvatske na pridruživanje Schengenu i u kojoj mjeri Hrvatska već ispunjava tražene kriterije? Postoji li očekivana vremenska dinamika kojom bi Hrvatska mogla ispuniti preostale uvjete? - poslao je zastupnik Tonino Picula pitanje Komisiji, uoči evaluacije vanjskih granica sljedeći mjesec.

Nakon govora o stanju Unije predsjednika Junckera i najnovije komunikacije Europske komisije koja je poslala poruku o očuvanju i jačanju schengenskog prostora radi bolje sigurnosti i zaštite europskih sloboda, Picula je Komisiju pitao hoće li pomoći zemljama koje ispunjavaju formalne kriterije za pridruživanje Schengenu.

- Hoćete li biti medijator u procesu odobrenja Vijeća za zemlje koje ispunjavaju sve kriterije za pridruženje Schengenu i voditi razgovor sa zemljama članicama koje su najavile da će se suprotstaviti budućem proširenju Schengena, zbog otvorenih bilateralnih pitanja koja imaju s određenim zemljama? - pitao je zastupnik Picula Komisiju.

Picula podsjeća da je još lani u veljači provedena schengenska evaluacija radi provjere razine zaštite podataka u Hrvatskoj. Nakon pozitivnog mišljenja Schengenskog odbora iz listopada 2016., Komisija je provedbenom odlukom donijela izvješće o evaluaciji u kojemu se potvrđuje zadovoljavajuća razina zaštite podataka u Hrvatskoj.

- Predsjednik Juncker je u svom govoru jasno pokazao da želi Hrvatsku u Schengenu i snažno istaknuo ono za što se i sam kao zastupnik oduvijek zalažem: da Europska unija mora biti ravnopravna, bilo da se radi o malim ili velikim zemljama. Diskriminacije ni jedne zemlje članice na putu u Schengen ne smije biti, a posebice ne na način da se pokušajima blokade ulaska u Schengen rješavaju bilateralni problemi! - poručio je Picula.(D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim