Novosti
RODITELJI ŠOKIRANI ODLUKOM ŠKOLE

Tko ne sudjeluje u kupnji novih ormarića, odjeću će ostavljati na vješalici!?
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Djeca su navodno upozorena da se ne rugaju onima koji koriste vješalice

Kako bi spriječili eventualne krađe obuće i odjeće te nakon odluke da se učenici moraju preobuvati na ulasku u školu, u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja Osijek odlučeno je kako će se krenuti u kupnju garderobnih ormarića.

Bilo bi to više nego pohvalno da učenici ovih dana nisu roditeljima počeli donositi obavijest o kupnji garderobnih ormarića, i to nakon što je Učiteljsko vijeće te škole donijelo odluku o preobuvanju. Na temelju te odluke dogovorena je kupnja ormarića čija je pojedinačna cijena 263 kune, a u čemu će sudjelovati i roditelji i škola. No, prema riječima roditelja, u neočekivanom omjeru, ali i uz diskriminaciju onih roditelja koji nemaju dovoljno novca za kupnju.

- Roditelje učenika prvog i drugog razreda ormarići stoje 260 kuna, a školu samo tri kune. Što je viši razred, logično, ormarići su jeftiniji, no ono što me je zaboljelo je to što roditelji koji imaju dva djeteta i ne mogu kupiti oba ormarića, plaćaju iznos predviđen za mlađe dijete. Razumljivo, jer ormarići su skuplji što je dijete mlađe. Nije me možda sve to šokiralo kao spoznaja da je za učenike koji ne budu imali garderobne ormariće škola osigurala vješalice s prostorom za odlaganje obuće - rekla je našem listu jedna majka (podaci poznati redakciji) čije dijete pohađa OŠ Ljudevita Gaja i dodala kako su neki nastavnici, kako kaže, upozorili učenike da se ne rugaju onima koji će svoju odjeću ostavljati na vješalicama.

Postupak škole, kaže naša sugovornica, šokirao je ne samo nju već i brojne roditelje. Glas Slavonije u posjedu je interne obavijesti u kojoj stoji da je cijena ormarića za učenike trećih i četvrtih razreda 200 kuna, a škola participira sa 63 kune. Peti i šesti razredi ormariće će dobiti po cijeni od 150 kuna, uz nadoplatu škole od 113 kuna. Roditelji učenika sedmih razreda trebaju platiti stotinu, a škola 163 kune, dok najjeftinije prolaze roditelji osmaša, koje ormarići stoje 60 kuna. Škola će za njih uplatiti 203 kune. U obavijesti stoji i način plaćanja i onaj tko plaća u cijelosti, mora to učiniti do 20. studenoga, a obročno, i to najviše tri rate, do prosinca.

- Toliko o besplatnom osnovnoškolskom obrazovanju. Jasno mi je da osmaši neće platiti ormariće kao učenici prvih razreda i na nekoj će se generaciji ovo 'prelomiti'. Ali ne mogu shvatiti da onaj tko nema novca bude prisiljen odlagati odjeću na vješalice. To je nedopustivo - poručila je majka.

Marija MIHELIĆ
Ravnateljica: To je inicijativa roditelja

O nabavi ormarića odlučeno je na inicijativu roditelja, poručila je ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Aleksandra Krampač-Grljušić, dodajući kako škola nije u mogućnosti sama financirati nabavu garderobnih ormarića. Škola je, kaže, osigurala nabavu vješalica i nakon toga se krenulo u rješavanje višegodišnjeg pitanja ormarića. “Ne znamo koliko će roditelja biti suglasno za nabavu, a za roditelje koji potpišu da su suglasni, vjerujem da će se ormarići naposljetku osigurati. Naime, prvo treba vidjeti s dobavljačem hoće li u slučaju manjeg broja roditelja ostati ista cijena ormarića. Roditelj čije je dijete mlađe plaća veću cijenu jer mu dijete ostaje duže u školi i u početku nismo znali kako riješiti taj problem”, rekla je ravnateljica, dodajući da su neki roditelji čak željeli sami nabaviti ormariće. Tek čekamo odgovor roditelja, kaže, a ako netko tko obročno plaća obavi uplatu i do realizacije ipak ne dođe, bit će mu vraćen novac, poručila je Krampač.