Regija
NAJ NASELJE, OKUĆNICE I BALKONI

Gorica Valpovačka i Bocanjevci pokupili lovorike
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Tihana Barić i Agica Piškorjanac imaju najljepšu okućnicu odnosno balkon, Gorica Valpovačka je najuređenija

BOCANJEVCI/GORICA VALPOVAČKA  - Na ovogodišnjem natječaju Grada Belišća i gradske Turističke zajednice najviše lovorika osvojila su naselja, okućnice i balkoni u Gorici Valpovačkoj i Bocanjevcima. Komisiju za ocjejivanje činili su zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, voditeljica Turističke zajednice Janja Čeliković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić.

U kategoriji za najuređeniju obiteljsku okućnicu prvo je mjesto osvojila Tihana Barić iz Bocanjevaca, druga je Nataša Milković iz Bistrinaca, a treća Manda Barić iz Bistrinaca. U kategoriji za najuređeniji balkon prvo je mjesto osvojila Agica Piškorjanac iz Bocanjevaca, a drugo Vlasta Ljutak iz Belišća. U kategoriji za najuređenije prigradsko naselje Belišća prvo mjesto pripalo je Gorici Valpovačkoj, drugo Bocanjevcima, a treće Bistrincima.

Izbor mladenaca

Vlasnica najuređenije okućnice Tihana Barić (38), zajedno sa suprugom Vjekoslavom, punih 14 godina uređuje lokaciju stare bakine kuće u središtu Bocanjevaca, gdje su odlučili sviti obiteljsko gnijezdo. Svaki komadić na ovom prostoru njihovih je ruku djelo, uključujući i postavljanje i uređenje starog ambara, krušne peći, čardaka, terase te drugih etnodetalja u kojima ovaj skladni par uživa družeći se s prijateljima i brojnom rodbinom. Mnoštvo zelenila te decentnih detalja, cvijeća i predmeta koje izrađuju i restauriraju njihove vješte ruke prepoznali su i brojni mladenci, tako da je u njihovu dvorištu svakog vikenda nekoliko novopečenih bračnih parova koji su za svoje prve fotografije odabrali upravo njihov životni prostor, što ih jako raduje.

Budući da im ovo nije prva nagrada za najuređeniju okućnicu, Tihana i Vjekoslav razmišljaju o pokretanju turističkih sadržaja kojim bi obogatili ponudu ovog etnosela.

Komadić raja

Nedaleko od njih, na samom ulazu u selo iz smjera Gorice, prolaznike redovito oduševljava prizor prekrasnih cvjetnih slapova na prozorima i balkonu obiteljske kuće Agice Piškorjanac i njezina sina i snahe, Saše i Božane. Ova vrijedna obitelj, unatoč nemilosrdnim ljetnim temperaturama od +40, velikim je svakodnevnim trudom uspjela iznjegovati vodopade muškatla, ali i drugog cvijeća u dvorištu koje upotpunjava raznovrsno zelenilo. Agica naglašava da je sve to djelo složnih ruku njezine obitelji, gdje svatko želi urediti svoj komadić raja. Svi su članovi obitelji ljubitelji druženja, pjesme, plesa i gastronomije, pa ne čudi što i njihova kuća uvijek odzvanja smijehom brojnih gostiju, koji zajedno s njima uživaju u ljepoti njihove okućnice.

Lidija ANIČIĆ
Svatko se brine za životni prostor

Mlado i vrlo neobično selo, Gorica Valpovačka, čiju jedinu ulicu krase uredno pokošene travnate površine i drvored breza, dobitnik je laskave titule najuređenijeg prigradskog naselja Belišća za ovu godinu. Povjerenik za mjesto Gorica, Milan Strahinec, glavni razlog za osvajanje titule nalazi u redovitom uređivanju, košnji ispred kuća te brizi za izgled i održavanje vlastitog životnog prostora, čime se u znatnoj mjeri pridonosi i ukupnom izgledu cijelog mjesta.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana