Tehno
TEST

Nokia 6: Ista klapa, drugi put!
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Ako je prema kvaliteti izrade i dojmu koji ostavlja iznad prosjeka, onda je prema elementima ispod haube ipak prosječna

Nakon što smo imali prilike nedavno pozabaviti se simpatičnom novom Nokijom 3310, ovaj put u ruke nam je stigao nešto ozbiljni predstavnik - Nokia 6. Nova Nokia napravila je odličan povratak na scenu s kultnim 3310, a uz Nokia 6 model definitivno dobro korača ka samom vrhu ponude. Dakle, gdje smjestiti novu Šesticu? Nokia 6 pametni je telefon srednje klase, kako prema specifikacijama, tako i prema cijeni. Naime, cijenu uređaja navest ćemo odmah u startu, ona iznosi nešto više od 2000 kuna, a za taj iznos dobiva se sasvim solidan i prosječan uređaj, no ipak vrhunske kvalitete izrade.

Aluminij iz jednog komada

Nokia 6 dolazi u pakiranju koje nas je nostalgično vratilo kakvih petnaestak godina unatrag kada je autor ovih redaka otvarao svoj prvi telefon, bila je to tada Nokia 8310. Pakiranje nove Nokije 6 donosi sliku dvije stisnute ruke koje govore da zajedno mogu sve. Ako se malo vratimo unatrag, Nokia je oduvijek imala takve slike na pakiranjima s istaknutim ljudima, osobinama, i sličnim porukama orijentiranim na korisnika, što u današnjem dobu isticanja samo uređaja ipak djeluje kao iz prošlih vremena, no to nam se sviđa jer donosi osvježenje već na samom pakiranju. U kutiji je, naravno, veliki 5,5-ični telefon s kojim po uzimanju u ruke doživljavamo wow efekt. Naime, za uređaj srednjeg segmenta nikako ne bismo očekivali unibody aluminijsko kućište (kućište od jednog komada aluminija), a ono upravo takvo jest. Oštri rubovi, tanak profil, blago izdignuto i po rubovima zakrivljeno staklo sprijeda, Nokia 6 izrađena je u skladu s trendovima. U rukama djeluje robusno i odaje dojam dugovječnosti kakav su svojevremeno odavale i originalne Nokije. Nama se ovo izuzetno dopalo i definitivno je nova ekipa iza Nokije svjesna da iz kultnog imena ne smiju gurati prosječno izrađene telefone, jer svi oni koji su naviknuli na Nokiju to neće akceptirati. Stražnja strana donosi kameru i bljeskalicu te izbočeni natpis Nokia, bokovi standardne tipke za otključavanje i glasnoću te utor za SIM karticu, slušalice i USB, dok je prednja strana rezervirana za Full HD zaslon dijagonale 5,5 inča uz prednju kameru i kapacitivne tipke (od kojih tipka home ima ugrađen čitač otisak prsta).

Naglasak na kvalitetu

Ako je prema kvaliteti izrade i dojmu koji ostavlja nova Nokija 6 iznad prosjeka, onda je prema elementima ispod haube ipak prosječna, pa u nekim stvarima i možda malo ispod. Jasno, negdje se moralo i štedjeti kako bi cijena bila aktualna. Za početka šteta što je ugrađeni čipset Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430. Bilo bi nam mnogo draže da je tu serija 6 koja je rezervirana za višu srednju klasu kakvom se Nokia 6 uistinu i čini. No, za 90 % prosječnog korištenja telefona Nokia 6 svoje će zadatke izvršavati sasvim pristojno. Tomu se može zahvaliti i 3 GB radne memorije. Tu je i 32 GB interne memorije za pohranu, a naravno uz microSD kartice taj je prostor moguće i proširiti. Nokia se odlučila na svoje uređaje staviti gotovo čist Android koji izgleda u potpunosti kao generički iz Googlea uz tek ponešto izmijenjene ikonice. Ovo znači da će uređaj raditi glatko i neće vas zatrpati hrpom aplikacija od kojih većinu vjerojatno nikada nećete koristiti. Uređaj je trenutačno opremljen Androidom N verzije 7.1.1, no nadamo se da će uskoro stići i verzija Oreo (8.0).

Ako nešto moramo istaknuti na Nokiji 6 što bi vas trebalo potaknuti na kupnju, to bi definitivno bila kvaliteta izrade. O.K., možda i samo ime Nokia nekome bude dovoljno. Međutim, Nokia 6 donosi i odlične multimedijalne mogućnosti. Na samom pakiranju istaknuto je kako ovaj telefon donosi bolji zvuk od konkurencije, koji je u praksi ipak malo tiši, no neupitno kvalitetan. Voljeli bismo da su slušalice nešto kvalitetnije pa bi dojam ipak bio potpun. U fotografskom pogledu, Nokia 6 je prosječna i donosi očekivano dobre fotke po danu i nešto lošije u uvjetima slabog svjetla. Dakle, tražite li prosječan telefon vrhunske kvalitete izrade, Nokia 6 je model za uzeti u uži izbor.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike