TvObzor
DIRE STRAITS EXPERIENCE

Brothers in Arms
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Ni pet godina nakon što je prvi put objavljena kao singl, poznata pjesma “Brothers in Arms” skupine Dire Straits našla se, ni kriva ni dužna, kao jedan od zvučnih simbola Domovinskog rata postavši glazbenom podlogom za dokumentarni zapis hrvatskog ratnog snimatelja Gorana Lederera “Banijska ratna praskozorja”.

Tomu je vjerojatno pridonijela njezina još uvijek velika popularnost u to vrijeme i proturatni tekst koji potpisuje autor skladbe Mark Knopfler. Lederer je ubrzo nakon objavljivanja tog snimka smrtno ranjen snajperskim hitcem na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, a jedan od tada javnosti nepoznatih pripadnika Prve gardijske brigade “Tigrova” snimljenih u zelenom bespuću banijske divljine četvrt stoljeća poslije ostvario je zvjezdanu karijeru u hrvatskoj politici i postao ministrom branitelja. Riječ je o Tomi Medvedu. Na Ledererovoj snimci on je brko s francuskom kapom. U današnjoj političkoj stvarnosti on je Djed Božićnjak ekipi iz šatora na putu da ostvari sve njihove želje. Pjesma je nastala kao Knopflerov hommage neimenovanom britanskom vojniku koji je svojim mrtvim tijelom pognojio škrtu zemlju na Falklandskom otočju u ratu koji je Margaret Thatcher dobila 1982. Tekst pjesme poetski vrlo efektno govori o besmislu rata. Cijeli album, koji nosi isto ime, snimljen je ne tako daleko od mjesta tog ratnog događaja. Naime, tih godina dislocirani studio londonske tvrtke AIR (Associated Independent Recording) na otoku Montserrat u Zapadnoj Indiji u Karipskom moru zbog opuštenosti i ugodne klime bio je jedno od najpopularnijih mjesta za snimanje albuma. Ta egzotična adresa uključivala je i bazen s terasom za sunčanje. Ondje su svoje albume stvarali Elton John, Ultravox, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Duran Duran, Paul McCartney, Police, Rolling Stonesi i Black Sabbath. Sve je pokvario uragan Hugo, koji je 1989. poharao otok, a lagodni život na tom tropskom otoku dokrajčila je erupcija do tada uspavanog stratovulkana Soufriere Hills 1995., pretvorivši najveći grad na otoku Plymouth doslovce u prah i pepeo.

Ne znamo kome je palo na pamet povezati pjesmu “Brothers in Arms” u izvedbi Dire Straitsa i vizualno dojmljiv uradak televizijskog snimatelja Gorana Lederera u cjelinu. Danas bi takav pothvat zacijelo bio nemoguć zbog autorskih prava koje bi trebalo platiti, a i autor pjesme mogao bi staviti prigovor zbog njezina uvrštavanja u potencijalno neželjeni politički kontekst. Srećom, Ivo Josipović je u to doba, prema vlastitom priznanju, pripremao doktorat, a Domovinski rat i autorska prava nisu ga pretjerano zanimali, zbog čega je uporaba Knopflerove skladbe u propagandne svrhe bila moguća i nekažnjena. Koliko je poznato, iz Dire Straitsa nitko nikada nije reagirao na korištenje njihove pjesme u hrvatskom ratnom videospotu. Sjećamo se iz tog vremena i hrvatskog prepjeva “U oružju brat”, koji je izvodio tamburaški sastav Zlatni dukati. Razlog zašto smo se uopće sjetili Knopflera jest inicijativa braniteljske udruge UHBDR91 da svoju zlatnu plaketu pjesmi “Brothers In Arms” uruči skupini Dire Straits Experience, nekakvoj koncertnoj kopiji originalnog sastava, koji je prestao postojati 1995. Dečki iz UHBDR91 mogli su i na maštovitiji način doći do besplatnih ulaznica za koncert predviđen za 24. listopada.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata