Dome slatki dome
INTERIJERI

Nježne nijanse za tople boje jeseni
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Raspon boja koje se pojavljuju u prirodi je fascinantan, kao i nijanse koje upotpunjuju prijelaze između dviju boja

Raskošna paleta jesenskih boja uvijek je inspirativna za uređenje doma. Tople boje stvaraju ugodnu atmosferu i dom čine osobito privlačnim i intimnim. Dopustite jeseni da vam razigra maštu i pobudi inspiraciju... Raspon boja koje se u jesen pojavljuju u prirodi doista je fascinantan, kao i nijanse koje upotpunjuju prijelaze između dviju boja. Ako ste u postupku uređenja ili preuređenja doma, iskoristite prirodu oko sebe kao izvor inspiracije. Kroz nju ćete najbolje osjetiti efekte pojedinih kolorističkih kombinacija, koje ćete prenijeti na veliki format svojih zidova, podova, namještaja ili dekorativnih tkanina. Primjenom tipičnih jesenskih boja, koje se protežu kroz nijanse žute, narančaste, crvene, zelene i smeđe, postići ćete opuštajući, ali i dinamizirajući efekt, ovisno o odabranim kombinacijama boja i načinu primjene u prostoru. Ambijent toplog doma bit će naglašen i kroz pomalo hladne minimalističke načine uređenja. Primjenom jesenskih boja u interijeru vašeg doma postići ćete različite efekte: opuštajuće, glamurozne, ambijentalne ili elegantne. Raspon boja osigurava ispunjenje svih želja! Dekorativne tkanine u prostoru su odličan medij za igru jesenskim bojama. U prostoru se pojavljuju u obliku zastora, tapecirajućih tkanina, prekrivača, navlaka za jastučiće itd. Nijanse iz palete ovih boja možete primijeniti kroz detalje, npr. dekorativne jastučiće, naslone sjedećih garnitura, ukrasne stolnjake itd. Dekorativne tkanine obogaćene jesenskim bojama i motivima do izražaja će doći u spavaćim sobama kao prekrivači, jastučići na krevetima te zastori na prozorima.

Primijenite paletu jesenskih boja na zidovima različitih prostorija. Iako mnogi nemaju dovoljno hrabrosti za igru bojama, nježne nijanse neće razočarati ni one vjerne klasici. Ugodnim nijansiranjem boja pojačat ćete toplinu doma, a oblici i materijali namještaja doći će još više do izražaja u prostoru. Uz tople jesenske boje uklopit će se sve vrste materijala, a osobito prirodni poput kamena i drva. Onima hrabrima preporučujemo da odabru tamnije ili intenzivnije boje, poput smeđe ili bordocrvene. Ovakvom bojom možete naglasiti određeni zid ili više njih u prostoru. Ako se odlučite za drugu kombinaciju, odaberite namještaj svjetlijih tonova kako bi kao kontrast unio svježinu i dodatno naglasio odabranu boju zidova. Uz namještaj, primijenite svjetlije detalje i zastore.

Tepisi, sagovi i ostale vrste podnih prostirki mogu upotpuniti ugođaj jesenskih boja u interijeru. Odaberite motive i kombinacije boja koji će vjerno oslikati trenutačna događanja u prirodi.

Blagovaonicu učinite toplom i veselom. Kolorit možete istaknuti na stolu i stolicama, tepihu, dekoraciji stola, zidovima i zidnim ukrasima. S obzirom na to da je ovo mjesto objedovanja i okupljanja obitelji, izuzetno je bitno da se baš tu osjeti topla atmosfera doma, koju pojačavaju jesenske boje. Osim blagovaonice, mjesto osobitog okupljanja je i kuhinja. Tople boje jeseni možete primijeniti na frontama kuhinjskih elemenata, podnim i zidnim oblogama te dekorativnim tkaninama u obliku zastora. Poseban šarm svakoj kuhinji dat će dodatne dekoracije kuhinjskim krpama i stolnjacima, koje obavezno odaberite u jesenskim bojama ili motivima. Dnevni boravak istaknut ćete odabirom koloristički dominantne boje sjedeće garniture. Odaberite otvorene, žive boje poput žute, smeđe ili nijansi crvene, a ostale elemente namještaja i zidove obradite u nježnijim i mirnijim tonovima. Na taj će način jesenske boje doći do punog izražaja.

Monika GALOVIĆ, dipl. ing. arh.

Onim hrabrima preporučujemo da odaberu tamnije ili intenzivnije boje

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike