Novosti
SLOVENSKA VLADA DOBILA OVLASTI ZA NASTAVAK DIJALOGA S HRVATSKOM

Cerar tvrdi da ima potporu za provedbu arbitraže
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Slovenska vlada ima potporu parlamenta za svoju aktivnost na implementaciji presude arbitražnog suda, kazao je u srijedu slovenski premijer Miro Cerar, nakon završetka višesatne sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koja je održana iza zatvorenih vrata.

“Jednoglasno su podržani zaključci odbora da je djelovanje vlade na implementaciji arbitražne odluke pravilno usmjereno te da s tim aktivnostima treba nastaviti”, kazao je Cerar, dodavši da je time pokazano političko jedinstvo. Vlada je dobila i ovlasti za dijalog s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude pa će se u tom okviru aktivnosti nastaviti, dodao je Cerar.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je da se u konstruktivnoj raspravi uspjelo doći do zaključaka koji su bili svima prihvatljivi. Potvrđeno je da presuda arbitražnog suda s aspekta međunarodnog prava u jednakoj mjeri obvezuje i Sloveniju i Hrvatsku. Vladi je preporučeno da se pri implementaciji i dalje zauzima za dosljedno poštovanje međunarodnog prava i prava EU-a, kazao je Horvat, sumirajući zaključke. Dodao je kako ponuda hrvatske Vlade za nove bilateralne pregovore o granici ne može biti prihvaćena jer "nije vjerodostojna", i jer su do nacrta bilateralnog sporazuma jednom već došli, i to prije 15 godina tadašnji premijeri Drnovšek i Račan, ali ga je hrvatska strana odbila. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da je ponovno iskazano jedinstvo parlamenta i političkih stranaka.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) pred zasjedanje odbora objavila je svoj prijedlog zaključaka za koji slovenski mediji navode da iskazuju različite poglede o arbitraži i načinu primjene arbitražne presude. U svom prijedlogu zaključaka stranka koju vodi Janez Janša navela je da arbitražnu presudu, iako formalno obvezuje obje strane, nije moguće implementirati jednostrano i bez privole Hrvatske te da zato treba usvojiti stajalište kako obveze obiju strana prestaju krajem ove godine, ako do tada presuda ne bude implementirana. Nakon toga, prema prijedlogu SDS-a, Slovenija bi zauzela stajalište da na granici vrijedi stanje s danom osamostaljenja obiju država od 25. lipnja 1991., da Slovenija kontrolira cijeli Piranski zaljev i ima pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more i pravo na proglašenje posebnih morskih zona u otvorenom dijelu Jadrana. H