Novosti
NAPOKON U PUNOM SASTAVU

Arlović, Selanec i Šeparović u Ustavnom sudu
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Vezani članci

GLASOVANJE ODGOĐENO ZA SRIJEDU

Prvo ustavni suci ili Agrokor - zapeo dogovor SDP-a i HDZ-a

Hrvatski sabor na sjednici u srijedu izabrao je trojicu sudaca Ustavnog suda - Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca. Suce Sabor bira dvotrećinskom većinom. Dosadašnji predsjednik Ustavog suda Šeparović dobio je 118, Arlović koji je i do sada bio ustavni sudac 116, a zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Selanec 118 glasova. Sukladno međustranačkom dogovoru, o ustavnim sucima zastupnici su glasovali svaki pojedinačno o svakom pojedinom sucu, na prozivku tajnika plenarne sjednice. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković novoizabranim sucima poželio je puno uspjeha u radu kao i da odgovorno i časno obavljaju tu dužnost. Protiv predloženih sudaca bili su Živi zid i Neovisni za Hrvatsku. Zastupnici Mosta, s iznimkom Mire Bulja, koji je bio protiv, uoči glasovanja napustili su sabornicu. HDSSB-ovac Branimir Glavaš i predstavnik talijanske manjine Furio Radin glasovali su za Šeparovića i Selanca, ali protiv Arlovića.

Samo glasovanje o ustavnim sucima nije prošlo bez prethodne rasprave.

Iako je pohvalio činjenicu što je konačno postignut konsenzus oko izbora ustavnih sudaca, mostovac Robert Podolnjak kazao je kako Most ne može podržati takav prijedlog jer nije dobro da se "do konsenzusa došlo na temelju najnižeg zajedničkog nazivnika".

"Bit će izabrani kandidati koji prema našem mišljenju ne ispunjavaju temeljne kriterije izvrsnosti koji bi trebali karakterizirati svakog suca Ustavnog suda", rekao je Podolnjak. Naglasio je kako bi sada kada je Sud kompletiran bilo dobro da Sabor i Odbor za Ustav krenu u proceduru izmjene ustavnog Zakona o Ustavnom sudu. "Da na kraju procedure, za sedam godina možemo birati najizvrsnije kandidate za tu visoku dužnost”, izjavio je. Na izbor ustavnih sudaca osvrnuo se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je posebno istaknuo SDP-ova kandidata Gorana Selanca, “koji je svojim iskustvom u borbi za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava pokazao da Ustavnom sudu može dati novu dimenziju rada. Njegov zadatak, kao i ostalih ustavnih sudaca jest da budu odgovorni i spriječe pokušaj povratka HDZ-ovog Obiteljskog zakona u srednji vijek i vrijeme inkvizicije”, istaknuo je Bernardić. Ovo je prvi put od 2010. da će Ustavni sud raditi u punom sastavu od 13 sudaca.H

Selanec diplomirao u Zagrebu, doktorirao u Americi

Mato Arlović i Zvonimir Šeparović javnosti su već poznati, ali Goran Selanec novi je sudac koji je prvi put izabran u Ustavni sud na prijedlog oporbe. Selanec na dužnost suca Ustavnog suda dolazi s mjesta zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, gdje je od 2012. uz ostalo radio na kontroli usklađenosti prakse pravobraniteljice s pravnom stečevinom EU, te praćenju i analizi odluka Ustavnog suda, Suda EU i Europskog suda za ljudska prava. Od 2010. bio je viši pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Bio je i nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova (od 2009. do 2012.), stručni savjetnik na EU PHARE projektu „Harmonisation and Publication Case Law“ pri Vrhovnom sudu, predavač na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta i znanstveni novak na katedri za Ustavno pravo. Rođen je 20. listopada 1976. u Zagrebu. Pravo je diplomirao 2000. na zagrebačkom Pravnom fakultetu, dok je pravne znanosti doktorirao na University of Michigan Law School 2012.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike