Osijek
NE PLAĆAJU PRIČUVU ZA PROSTORE U SVOM VLASNIŠTVU

Država Zavodu za stanovanje duguje oko 400.000 kuna!
Objavljeno 11. listopada, 2017.

U ovom trenutku Zavodu za stanovanje država duguje oko 400.000 kuna za zajedničku pričuvu za prostore u vlasništvu Republike Hrvatske. Kako bi taj iznos, raspodijeljen na oko 1400 prostora, koliko ih je u Osijeku u državnom vlasništvu, što bolje i brže naplatili, u tijeku je prisilna naplata za spomenute dugove.

Koliko dugovi za pričuvu mogu usporiti radove, a posebice kad je riječ o dugu države, znaju suvlasnici koji planiraju određene zahvate, no zbog nedovoljnog iznosa novca to ne mogu učiniti.

- Trebali smo uvesti interfon i promijeniti zvona, no to ne možemo jer je dug za stan u državnom vlasništvu nekoliko tisuća kuna. Štoviše, u tom stanu nitko ne živi i stvarno mi nije jasno kad će dug biti naplaćen pa da mi možemo obaviti ono što smo planirali - kaže predstavnik jedne zgrade s Juga 2.

Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, kaže kako se rijetko događa da je dug toliko visok da uspori radove, no, u svakom slučaju, nakon što se račun ovrši, potrebno je čekati dok se sve ne proknjiži. Ističe da se gotovo cjelokupan dug odnosi na stanove kojima je prije upravljao Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

- Dugovi se naplaćuju podnošenjem ovršnog prijedloga sa strane upravitelja u ime i za račun suvlasnika stambene zgrade, a na temelju pravomoćnih i ovršnih presuda Republici Hrvatskoj je naloženo podmirenje spornih dugova - rekao je Bodražić, dodavši da su predstavnici Ministarstva državne imovine nedavno bili na sastanku u Zavodu kako bi uskladili i nastavili redovito plaćanje. Bodražić tako kaže da se spomenuti dug, koji iznosi gotovo pola milijuna kuna, uglavnom odnosi na zaostatke te se nada da u perspektivi neće dolaziti do ovakvih situacija. M. Mihelić

Ovršni postupci provode se dva puta godišnje

Tijekom godine Zavod dva puta pokreće ovršne postupke protiv vlasnika prostora koji ne podmire svoje dugove pa se time izbjegava i eventualna zastara, koja u postupcima naplate pričuve iznosi tri godine.

- Uz glavnicu plaćaju se i svi drugi troškovi, poput javnobilježničke nagrade i naknade troškova, sudskih pristojbi, pripadajućih kamata, a sve sudske postupke u ime i za račun suvlasnika vodi pravna služba Zavoda bez daljnjih troškova za suvlasnike. Tako nije potrebno angažirati odvjetničke urede, što bi značilo troškove za samu zgradu - dodao je Bodražić.

Najčitanije iz rubrike