19. SAVJETOVANJE UZGAJIVAČA KOZA I OVACA
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Unazad deset godina nema negativnih trendova, ustvrdio je Zdravko Barač
VINKOVCI - U hotelu “Slavonija” u Vinkovcima održava se dvodnevno, 19. po redu Savjetovanje uzgajivača koza i ovaca, čiji je cilj preko predavanja i razgovora s vodećim stručnjacima ponuditi uzgajivačima mogućnost za stjecanje novih saznanja iz područja provedbe uzgojno-selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza...
- Stanje na tržištu je dobro, potražnja je jako dobra i hrvatski proizvođači zadovoljni su kvalitetom svojih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede radi na tome da naši kupci kupuju proizvode naših proizvođača. Kad govorimo o paškom siru, jer sam i osobno proizvođač sira, na otoku Pagu proizvedeno ga je oko 300 tona i zalihe su pri kraju. Plasman u Hrvatskoj jako je dobar, no pokušavamo izvoziti. Na nama je da potičemo nove poljoprivrednike, mlade ljude koji će se posvetiti ovčarstvu, jer stanje u ovčarstvu je mnogo bolje nego u ostalim granama stočarstva. Kad govorimo o kvaliteti sira, ona je vrhunska, što se vidi po nagradama koje osvajaju naši proizvođači - rekao je Tomislav Vidas, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača koza i ovaca.
Poticaji
Prema riječima Zdravka Barača, ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji približno je tri posto ukupnog broja ovaca i koza u Hrvatskoj, u kojoj ih je 750.000. Smatra da postoje značajni resursi za povećanja stočarske proizvodnje u najistočnijoj županiji.
Kada je pak riječ o broju poljoprivrednika koji se uključuju u ovčarstvo i kozarstvo, gdje se postavlja i problem poticaja, Barač je pojasnio:
- Ne bih rekao da se premalo potiče, postoje različiti oblici poticanja ovčarske i kozarske proizvodnje i onaj poticaj koji daju stručne institucije iz Ministarstva poljoprivrede u ovom je segmentu jako značajan. Sam pokazatelj da ovo savjetovanje godinama organiziramo s Hrvatskim savezom uzgajivača pokazatelj je dobre suradnje, ona se ogleda kroz cijelu godinu, gdje imamo različite poslove. Kroz ovakva savjetovanja promoviramo kozarstvo i ovčarstvo i rekao bih da je ovo jedna od najžilavijih grana stočarske proizvodnje, tu nema negativnih trendova kada se pogleda unazad deset godina - rekao je Barač.
Mlijeko traženo
Stjepan Živković, predsjednik Udruge uzgajivača koza i ovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, istaknuo je kako je proizvodnja sireva još na samom početku te da se najviše proizvodi ovčje meso.
- Manjak je proizvodnje ovčjeg mlijeka na europskom tržištu. Cijena ovčjeg mlijeka kreće se oko 10 kuna, što je neusporedivo s cijenom kravljeg. Cijena i potražnja mlijeka potiču širenje mliječnog ovčarstva. Kako raste potrošnja, imamo i sve više sireva s različitim dodacima - rekao je Živković.
Među proizvođačima sira nazočnim na savjetovanju bio je i OPG Đurković iz Marjančaca (Osječko-baranjska županija), koji se na 18. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva predstavio tvrdim kozjim sirom, polutvrdim kozjim sirom s aronijom te polutvrdim kozjim sirom s čokoladom i lješnjakom.
- Imamo čistu alpinu, matično stado i proizvodnjom se bavimo oko 25 godina, a prije deset godina registrirali smo siranu. Imamo dosta problema, najveći je nedostatak zemljišta, a zemlje u Slavoniji ima jako mnogo. Prije nekoliko godina imali smo oko 80 muznih koza, a sad smo pali na 42, što govori kakva je situacija. Prodajemo mlijeko i više vrsta sireva za hotelsku kuću na srednjem Jadranu, za njezinih pet hotela, no količine su nedostatne da podmirimo tržište. Problem je zemljište, kao i radna snaga, jer nas troje radi na OPG-u. Ove smo godine imali sušu, prepolovljen nam je urod žitarica i prisiljeni smo kupovati hranu pa se pitamo gdje smo mi u toj priči. U Slavoniji i Baranji samo su tri sirane s kozjim sirom, to je samo dokaz koliko napredujemo - rekao je Josip Đurković, vlasnik OPG-a.
Mario KOKAJ
Šampion paški sir Domagoja Prtorića
U okviru 18. Izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva uručeno je i priznanje za najbolji sir. Titulu šampiona među 40 ocijenjenih uzoraka ponio je paški sir Domagoja Prtorića.
- Dolazim iz Kolana, a to je kolijevka paškog sira. Imam 290 ovaca, od čega je 230 muznih, i bavim se proizvodnjom paškog sira već gotovo 25 godina. Svako priznanje čovjeku mnogo znači, a to je obveza da se držimo te kvalitete. Ovo mi je prvo priznanje na nivou države, ali sam već dobivao priznanja na malim natjecanjima. Proizvedem godišnje oko tri tone paškog sira i plasman ide jako dobro, od restorana do kućnog praga - rekao je Prtorić.
zadovoljni
HRVATSKI SIREVI KVALITETNI, POTRAŽNJA ODLIČNA
750
tisuća ovaca i koza ima u Hrvatskoj, od čega je oko tri posto u najistočnijoj županiji
U Slavoniji i Baranji samo su tri sirane s kozjim sirom