Mozaik
HRVATSKA REPREZENTACIJA NA GLOBAL CHEFS CHALLENGEU U PRAGU

Vinkovačka kuharica Ana-Maria Stanković osvojila je treće mjesto
Objavljeno 12. listopada, 2017.

Na juniorskom kuharskom natjecanju Hans Bueschens Junior Chefs Challenge (natjecanje za kuhare do 23 godine) mlada vinkovačka kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci) osvojila je odlično treće mjesto u Global Chefs Challengeu u Pragu. Kriteriji natjecanja bili su vrlo strogi. Suci su gledali na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. Potom su u konačnici ocijenili vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd.

U kuharskom natjecanju, pod nazivom Global Chefs Challenge, Hrvatska je ostvarila najbolji rezultat. Varaždinski kuhar Zlatko Novak (Restoran Bedem) i njegov pomoćnik Marin Sambolek (hotel Turist) osvojili su sjajno drugo mjesto, dok se Italija pokazala kao nepremostiva prepreka do zlata osvojivši prvo mjesto u sva tri natjecanja. Hrvatski kuhari sjajno su surađivali u boxu te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzinom, smirenošću i prikazanim tehnikama. Pripremljena jela oduševila su suce i iako su imali pokoji manji nedostatak, zasluženo su osvojila drugo mjesto. Nijanse su odlučile između troje prvoplasiranih, no drugo mjesto je veliki uspjeh i najbolji rezultat Hrvatske na ovom natjecanju dosad. U obje kategorije pripremao se meni od tri slijeda za šest osoba. Za predjelo su bile zadane namirnice: brancin i jakobove kapice, za glavno jelo teleći kare i guščja jetra, a za desert čokolada (40 %) te najmanje dvije komponente od kojih jedna mora biti pečena. Izvrstan rezultat ostvarile su hrvatske slastičarke Sanja Grahek Buršić (Valamar Riviera d.d., hotel Rubin) i pomoćnica Barbara Pol (Valamar riviera d.d., hotel Pical) koje su se plasirale na treće mjesto, iza Italije i Španjolske. Priprema se čokoladna torta i desert prema izboru za šest ljudi, s minimalno dvije komponente od kojih jedna od kojih jedna mora biti pečena.

Ova natjecanja ujedno su bila i kvalifikacije za veliku završnicu koja će se održati sljedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru, Maleziji. Iako su nastupom u Pragu uspješno predstavili hrvatsko kulinarstvo, naši predstavnici nisu se uspjeli plasirati u završnicu ovih prestižnih natjecanja s obzirom na to da je samo najbolji iz svakog natjecanja dobio ulaznicu za finale. M.Kokaj

Varaždinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Sambolek osvojili su sjajno drugo mjesto

Možda ste propustili...

SARA RENAR NASTUPA NA URBAN FESTU OSIJEK

Svaki javni nastup svojevrsni je teatar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana