Mozaik
SLASTIČARKA IZ SLATINE

Sandra Jadek osvojila četiri medalje za svoju tortu i pite
Objavljeno 12. listopada, 2017.
Članica Udruge kuhara grada Orahovice prijavila se u svih pet kategorija natjecanja, u četiri je osvojila odličja za svoju tortu i pite

U Termama Tuhelj održan je 6. Interslast, Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva na kojem je predstavljeno 86 eksponata slastica sudionika iz cijele Europe. Kongres je održan u organizaciji izdavačke kuće Robinson, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore - ŽK Krapina, Obrtničke komore Krapinsko–zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko–zagorske županije, Hrvatskog kuharskog saveza i Saveza hrvatskih slastičara.

Inozemni pokrovitelj bio je najveći svjetski sajam slastičarstva i sladoledarstva SIGEP iz Riminija u Italiji, a inozemni glavni sponzor je Unigra S.r.l. Italija sa svojim brendom Master Martini. Glavni sponzor je bila Podravka d.d. Koprivnica, a stručni i gastrosponzor Dukat d.d. Zagreb. Na ovom prestižnom slastičarskom natjecanju Slatinčanka, članica Udruge kuhara grada Orahovice Sandra Jadek bila je najuspješniji natjecatelj s čak dvije zlatne, jednom srebrnom i jednom brončanom medaljom. Sandra se prijavila u svih pet kategorija natjecanja, u četiri je osvojila odličja za svoju tortu i pite.

- Imali smo određene teme za tortu i pite. Kod torti je tema bila 'Jesen u mojoj torti', a ja sam pripremila tortu pod nazivom 'Slavonska rapsodija' koja je imala biskvit od žira, žele od dunje i kremu od bundeve. U konkurenciji pita bilo je čak četiri kategorije. Prva je bila voćna pita u kojoj sam ja pripremala pitu od borovnice, druga je bila pita od oraha kakvu sam i ja radila, potom treća kremasta pita ili pita od kvasca gdje sam radila pitu od bundeve i četvrta kategorija je bila pita od čokolade, gdje sam spravljala čokoladnu pitu s narančom. Nakon zbrajanja svih rezultata, u kategoriji torti sam osvojila srebrnu medalju, broncu sam osvojila za pitu od borovnice, a zlata za pitu od bundeve i od čokolade. Jedino je pita od oraha ostala bez odličja. Što reći nego presretna sam, ovo mi je treći Interslast i svaki put sam osvojila po neko odličje, ali ovo je prvi put da kući idem s čak četiri medalje, među kojima čak dva zlata – kaže Sandra i dodaje kako je priprema bila dopuštena u vlastitim obrtima.

- Sve smo smjeli raditi kod kuće i meni je za pripremu jedne torte i četiri pite trebalo dan i pol dobrog posla, no eto isplatilo se. Treba svakako reći da su stručno povjerenstvo činili vrhunski slastičarski stručnjaci Dragica Lukin, Alma Rekič iz Slovenije, Stjepan Vincek te Miroslav Dolovčak i time su ova odličja još značajnija i veća. Radili smo i pite za novinare, svatko od nas po dvije, ali za to nije bilo proglašenja – zaključila je Sandra, koja se još jednom potvrdila kao najbolja slastičarka u Virovitičko-podravskoj županiji, a slobodno možemo reći i puno šire. Treba svakako reći da je uz briljantnu Sandru na ovogodišnjem Interslastu nastupila i Udruga žena Josipovo iz općine Sopje, koja je za svoju pitu od oraha osvojila odličnu brončanu medalju.

Interslast se u svojoj koncepciji zauzima za dva segmenta: upoznati hrvatske slastičare s novitetima svjetskog slastičarstva, ne samo preko predavanja nego i stručnih radionica te intenzivirati napore da se u bogat svijet izvornih hrvatskih slastica uvede više reda, te da taj potencijal bude iskorišten i u turističko-ugostiteljskoj ponudi.

Vladimir GRGURIĆ

Njezina torta 'Slavonska rapsodija' imala je biskvit od žira, žele od dunje i kremu od bundeve

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike