Mozaik
ART-KINO METROPOLIS

Premijera dokumentarca “Krvava berba grožđa”
Objavljeno 11. listopada, 2017.

Premijera filma “Krvava berba grožđa”, redatelja Silvija Mirošničenka, održat će se u Art-kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti), Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 19 sati, uz nazočnost filmske ekipe, a ulaz je slobodan. Pokretači toga značajnoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković.

Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Dokumentarni film “Krvava berba grožđa” proučava događaje s početka rata u Hrvatskoj. Opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu sa strane tzv. JNA i paravojne jedinice “Dušan Silni”. Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju Vukovara tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas – hrvatsko selo u Srijemu.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe “Dušan Silni” u listopadu 1991. počinile ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 26. lipnja 2012. izreklo je osuđujuću presudu, koja je nedugo nakon toga poništena. Počinitelji su i dalje na slobodi. M.Kokaj

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike