Kultura
23. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Moskovski ansambl za suvremenu glazbu izveo Kelemenovu Canzonu
Objavljeno 11. listopada, 2017.

SLATINA - Dani su Milka Kelemena nastavljeni još jednim iznimnim koncertom. U župnoj je crkvi sv. Josipa nastupio Moskovski ansambl za suvremenu glazbu, čiji je nastup podsjetio na riječi Gorana Končara o značenju imena skladatelja Milka Kelemena i slatinskog festivala s njegovim imenom. A Končar je rekao – da nije svjetskog ugleda našeg skladatelja, teško da bi u Slatini ikad nastupio takav skup vrhunskih glazbenika kao što je Moskovski ansambl za suvremenu glazbu.

Ivan Bushuev, flauta, Oleg Tantsov, klarinet, Mikhail Duob, klavir, Roman Mints, violina, i Ilia Rubenshtein, violončelo, u program za slatinski nastup uvrstili su Pet preludija op. 16 Aleksandra Skrjabina, koje je za flautu, klarinet, klavir, violinu i violončelo aranžirao Yuri Kasparov. Slijedila je Etude on the Magic Square Ivana Vyshnegradkyja, koju je za sastav Moskovskog ansambla za suvremenu glazbu aranžirao član ansambla Oleg Tantsov, kao i Dva komada iz baleta Le Pas d'Acier Sergeja Prokofjeva (Irisniki i Papirosniki, Tvornica). Ruski su glazbenici, flautist Ivan Bushuev i pijanist Mikhail Duob, u svoj repertoar uvrstili i na koncertu u Slatini izveli Kelemenovu skladbu Canzona za flautu i klavir, što je slatinska publika pozdravila s oduševljenjem.

Nakon Nokturna Nikolaija Roslavetsa ruski su glazbenici za kraj koncerta ostavili tri komada iz opere Dmitrija Šostakoviča “Nos”, koje je također aranžirao klarinetist Tantsov. U trenutku kad je završio drugi komad i trebalo je izvesti još Galop, četiri puta oglasilo se zvono crkve u kojoj se koncert održavao. Bio je to znak punog sata i najava da će zvono otkucati još devet puta za 21 sat. Glazbenici su čekali odbrojavajući udarce bata o zvono, a publika je u savršenoj tišini čekala završetak otkucavanja. S devetim udarcem o zvono počela je izvedba Galopa, posljednjeg dijela moskovskog koncerta u Slatini, a savršenu uigranost i uvježbanost ruskih glazbenika publika je nagradila burnim pljeskom.

Nakon koncerta nije se mogao izbjeći razgovor o otkucavanju crkvenog zvona u vrijeme izvedbe Šostakovičeve glazbe. Iskusni glazbenici priznali su da im se takvo što još nije dogodilo, ali svi su se složili da se zvono oglasilo u pravom trenutku i da se savršeno uklopilo u izvedbu. P. Žarković

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike