Sport
PROBUĐENI DIV

Hrvatska je najbolja
kada ne kalkulira
Objavljeno 10. listopada, 2017.
Mi smo reprezentacija koja se brani kroz posjed i pritisak rekao je Luka Modrić

Div se probudio u Kijevu! Hrvatska je u presudnoj utakmici kvalifikacijske skupine na putu prema Rusiji napokon opet sličila sebi.

Kada čovjek gleda način na koji je Hrvatska odigrala drugo poluvrijeme protiv Ukrajine, dođe mu da zaplače što ćemo vizu za Rusiju morati vaditi u dodatnim kvalifikacijama. Toliko toga smo proćerdali u 2017. godini. I 555. put se pokazalo kako je Hrvatska najjača kada ne kalkulira, kada igra na pobjedu. Zato je svetogrđe sputavati taj talent koji imamo. Naravno, disciplina mora postojati, ali ona ne smije prerasti u kalkuliranje.

Bod nije dobar

Plasman u Rusiju mogli smo riješiti još ljetos na Islandu da nije bilo one pogubne “dobar je i bod”. Za reprezentaciju koju imamo, za snagu koju imamo, bod nikada ne bi trebao biti dobar. Lijepo je to rekao i Luka Modrić:

- Mi smo reprezentacija koja se ne zna braniti. Branimo se kroz posjed i pritisak na suparnika.

I to se u Ukrajini najbolje vidjelo. Kada je Hrvatska samo normalna, dakle ni kada ne igra najbolje što može, suparnici poput Ukrajine budu - bespomoćni. Pokušali su nešto u prvom poluvremenu, ali sve je to bilo više na silu. U nastavku, kada je Hrvatska do kraja poslužila svoju pas-igru, Ukrajina je nestala s terena, a onda smo ju dotukli Kramarićevim pogotcima. Bila je to kompaktna i homogena Hrvatska, kakvu nismo gledali još od Eura u Francuskoj. Gdje se to u međuvremenu izgubilo, sad je bespredmetno raspravljati. jer smo se izvukli iz te rupe. Bar nakratko, jer čekaju nas još dodatne kvalifikacije. Ali Hrvatska je pravi maher za takve utakmice. Nikada još nismo izgubili dodatne kvalifikacije, a igrali smo ih četiri puta.

- Sami smo se uvalili u probleme i sami smo se iz njih izvukli, ali još nismo ništa napravili. U Kijevu smo pokazali kako se igra i bori za Hrvatsku. Takvi trebamo biti i u dodatnim kvalifikacijama i problema neće biti - poručuje Modrić, koji je opet bio odličan. Pravi vođa i kapetan.

Luka je konačno dobio i pravu podršku. Rakitić je u drugom poluvremenu napokon izgledao kako treba, Badelj također, pa se Luka mogao posvetiti kreaciji.

“Šok-terapeut” na klupi Zlatko Dalić hrabro se prihvatio vrućeg krumpira.

Hrabri Dalić

Taktički nije imao vremena unijeti novosti, ali je promijenio dosta toga. Modriću je dao slobodu u organizaciji, a leđa su mu zatvorili Rakitić i Badelj. Junak je na kraju ispao Andrej Kramarić, kojeg je bivši izbornik Ante Čačić često znao zapostavljati. Tvrdoglavost je Čačića na kraju i koštala izborničke pozicije, a Hrvatsku umalo plasmana u Rusiju. Kramarić je najbolji realizator kojeg Hrvatska ima, pravi centarfor, koji se šulja, kojeg dugo neće biti nigdje, ali će vam onda strpati dva komada iz prve dvije prilike.

- Sretan sam jer smo bili Hrvatska. Izbornik nam je dao jasne zadatke, točno smo znali što moramo raditi - zanimljivu je poruku poslao Kramarić nakon susreta.

Dalić je promiješao karte i u zadnjem redu. Vida je otišao desno, Vrsaljko lijevo s ciljem zaustavljanja najjačih ukrajinskih napadačkih oružja Konopljanke i Jarmolenka. Bilo je malo problema s njima, ali globalno su dobro obuzdani. Dalić je napravio baš sve što je mogao u tom kratkom vremenu. Rotacijama je razbio žabokrečinu koja se uhvatila, vratio je dio borbenog duha koji je nedostajao, pokazao nam je dio onog što Hrvatska može samo kad je normalna. A ne mora biti briljantna. Jer kad igramo normalno, onda reprezentacije poput Islanda, Ukrajine, Finske, Kosova, Turske i slične doslovce “šamaramo”. I to smo radili u 2016. godini i pokazali smo to u Kijevu. Prekasno za izravan plasman, ali ako se takva Hrvatska pojavi i u dodatnim kvalifikacijama, moći će joj se samo staviti soli na rep. Rusija će biti naša stvarnost.

Dalibor KELER
Brozović Perišiću: Gdje si ti bio od 20.45 do 22.30 u Kijevu?

Nakon susreta društvene mreže bile su prepune raznih komentara. Najviše je bilo čestitki Andreju Kramariću na pogotcima kojima nas je doteglio do dodatnih kvalifikacija. Jedan od prvih čestitao mu je Ivan Perišić, a priključio se i Marcelo Brozović, koji je susret u Kijevu propustio zbog ozljede. Ipak, Brozović je otišao korak dalje, pa nije propustio priliku bocnuti svog klupskog kolegu iz Intera Ivana Perišića.

- A gdje si ti bio od 20.45 do 22.30 u Kijevu - upitao je “Epic Broz” Perišića.

Lako se sad šaliti kada se Hrvatska izvukla iz jako neugodne pozicije u koju se dovela.

DOBRO

Andrej Kramarić

Njegov golgeterski gen došao je do izražaja u pravom trenutku. Možda bi došao i ranije da je imao malo više povjerenja kod Ante Čačića, ali dobro. Srećom, nije bilo kasno za naše ambicije kada je Rusija u pitanju.

Luka Modrić

Pravi vođa. Već duže igra na visokoj razini u “kockastom” dresu. Preuzeo je veliku odgovornost kada je bilo najteže, a to je odlika najvećih igrača.

Zlatko Dalić

Uspio je u 48 sati vratiti sve što je nedostajalo reprezentaciji na mentalnom planu. Promiješao je karte kada je momčad u pitanju, pa dobio možda i najbolje poluvrijeme (drugo, nap. a.) koje je Hrvatska odigrala u ovim kvalifikacijama.

LOŠE

Danijel Subašić

Primio je “onakav” pogodak u Turskoj, a slične nesigurnosti pokazao je i protiv Ukrajine. Pri 0:0 ispala mu je lopta koja je išla izravno u njega. Srećom, odskakutala je pokraj vrata. Onda i onaj nepotrebni izlet u prazno u završnici susreta. Nije baš u nekoj formi u posljednje vrijeme.

Kramarić

KIJEVSKOG JUNAKA ČAČIĆ JE ZAPOSTAVLJAO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike