Novosti
POSLJEDICE ZBIVANJA U AGROKORU

Gomilaju se kaznene prijave, DORH još šuti
Objavljeno 11. listopada, 2017.
Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor

Vezani članci

VLADA OČEKUJE UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI:

Vidljiva težina problema koje je stvorio Todorić

Rezultati revidiranog financijskog izvješća za Agrokor i njegove posljedice u utorak su izazivali brojne analize i reakcije. U Osijeku je tako Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, izjavila kako je protiv Ivice Todorića, kao što je i najavljivala, podnijela privatnu tužbu za klevetu “s obzirom na sve goleme laži”, koje je on iznosio prema njoj osobno na svome blogu. Time će se ubuduće baviti odvjetnici, kazala je, dodajući kako odgovornost za situaciju u Agrokoru imaju njegov vlasnik i Uprava društva. Sam je Todorić vrlo brzo novim postom na svom blogu reagirao na ove njezine riječi, napisavši kako je zadovoljan što je Martina Dalić protiv njega podnijela privatnu tužbu za klevetu jer će, kaže, tako DORH moći utvrditi sve okolnosti i elemente kaznenog djela i to, naglašava, ne njegovog nego potpredsjednice Vlade koju opetovano optužuje da mu je prijetila.

Tko je odgovoran

Prema riječima Martine Dalić, revidirana financijska izvješća za 2016. pokazala su na koji je način Todorić vodio kompaniju i doveo je do ruba stečaja. “Osobno nikada nisam radila u Agrokoru, nikada nisam imala veze ni s kim iz Agrokora i ne vidim na koji bih način osobno mogla biti odgovorna za to”, odgovorila je Dalić na pitanje smatra li se kao bivša ministrica financija politički odgovornom za zbivanja u Agrokoru. Na pitanje može li osim vlasnika i netko iz politike biti kriv za krizu u Agrokoru, Dalić je odgovorila kako je Agrokor bio i još uvijek je privatna kompanija, što znači da su odgovornost i krivnja na vlasniku i upravi za vođenje kompanije i njezine rezultate.

- Je li itko iz politike mogao ili trebao biti kriv, ja to ne mogu znati. Ako ovu raspravu prenesemo u područje političke manipulacije, onda bih mogla reći da su obveznice Agrokora, u vrijednosti od milijardu eura, izdane 2012., da je Sberbanka odobrila kredit Agrokoru 2014., a VTB banka 2013., i mogla bih na temelju ovih podataka stvarati dojam da su sva ta golema zaduženja na ovaj ili onaj način vezana s tadašnjom vlasti. No, takav način argumentiranja ne bih ovdje zagovarala, niti bih na taj način pokušavala objasniti situaciju u Agrokoru - istaknula je Martina Dalić, koja smatra kako je u ovome trenutku važno okrenuti se prema nagodbi. Također je rekla da je izvanredna uprava u proteklom razdoblju stabilizirala poslovanje, sačuvala zaposlenost i vrijednost za vjerovnike, a poslovna aktivnost u gotovo svim dijelovima kompanije u uzlaznoj je putanji.

Slučaj napreduje

Dok se kaznene prijave u slučaju Agrokor gomilaju, u Državnom odvjetništvu ne žele ništa otkrivati, potvrđujući tek da su izvidi u tijeku. “Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena”, rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Prvu kaznenu prijavu u slučaju Agrokor podnio je kao građanin predsjednik Mosta Božo Petrov, još dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora. Nakon toga pojavila se informacija da policija na temelju naloga zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva “provodi izvide” u Agrokoru. Petrov je o podnošenju prijave protiv vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića izvijestio krajem ožujka. Prema Zakonu o kaznenom postupku državni odvjetnik dužan je donijeti odluku o kaznenoj prijavi u roku od šest mjeseci od dana upisa prijave u upisnik i o tome obavijestiti podnositelja prijave uz navođenje kratkih razloga odluke, no u nekim pravosudnim krugovima smatraju da je riječ o instruktivnom, a ne obvezujućem roku. Osim što je ministrica Dalić najavila privatnu tužbu za klevetu, u posljednje vrijeme podnijeto je ili je najavljeno podnošenje još nekoliko kaznenih prijava. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u ponedjeljak da je protiv odgovornih osoba koje su bile u Upravi u tom koncernu podnio kaznenu prijavu, a da mu se prema izvještajima revizije čini da je riječ o nezakonito priskrbljenoj materijalnoj dobiti. Ivica Todorić u ponedjeljak je na svom blogu najavio da će DORH-u kazneno prijaviti Ramljaka jer, kako piše, ima saznanja da je “čovjek izvan zakona”, ali i neke ljude iz Agrokora.

Prema Zakonu o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida kaznenih djela je tajno, no prema istom zakonu tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan zakonom. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je prošlu srijedu da slučaj dobro napreduje i da se DORH s tim predmetom može nositi. DORH je angažirao i sve potrebne stručnjake, a bit će i dovoljno sredstava za provedbu istrage, kazao je Cvitan. Na upit postupa li DORH prema anonimnoj prijavi protiv ministrice gospodarstva Martine Dalić i Vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, Cvitan je odgovorio da DORH postupa prema svim prijavama kao i u svim drugim predmetima.

Igor BOŠNJAK/H
DOBAVLJAČI NEĆE PRIHVATITI OTPISE POTRAŽIVANJA VEĆE OD 15 POSTO

Dobavljači Agrokora neće odustati od naplate svojih starih potraživanja prema koncernu, niti će prihvatiti eventualne otpise veće od 15 posto, ističu iz Koordinacije proizvođača i dobavljača. “Iako su na svojoj koži najviše osjećali financijske probleme koncerna, članovi Koordinacije šokirani su razmjerima dubioza prikazanih u konsolidiranom financijskom izvješću", istaknuli su. Prema njihovim riječima, dobavljači su ključni za funkcioniranje Agrokora, jer bez njihove redovite opskrbe koncern neće izdržati do nagodbe, što znači da nitko neće vratiti svoj novac”, ističe se iz Kordinacije proizvođača i dobavljača.

Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Ni kuna dugova ne smije pasti na leđa poreznih obveznika

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak zabrinutost rezultatima revidiranog financijskog izvješća Agrokora koje je pokazalo da je stanje tvrtke daleko lošije nego se pretpostavljalo, te je poručila kako će o kaznenoj odgovornosti odlučivati nadležne institucije koje je pozvala “da ulože maksimalan napor kako bi se osnažilo povjerenje u hrvatsko pravosuđe”, dok od Vlade očekuje da zaštiti hrvatske gospodarske interese, pri čemu ni kuna Agrokorovih dugova ne smije pasti na leđa poreznih obveznika. “U ovom trenutku presudno je zadržati proizvodnju u Hrvatskoj, sačuvati vrijednost Agrokorovih tvrtki, među kojima su perjanice hrvatske prehrambene industrije. Samo kvalitetnim upravljanjem možemo spasiti tisuće radnih mjesta i egzistenciju njihovih obitelji”, poručila je.