Regija
DOKKICA U TROGODIŠNJEM PROGRAMU

Jačanje suradnje i kapaciteta udruga
Objavljeno 11. listopada, 2017.

ĐAKOVO

Nakon što je sredinom 2015. godine Dječja osječka kreativna kućica uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih počela s provedbom programa “DOKKICA-moja podrška” koji se provodio s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s poremećajem u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz jačanje programa i kapaciteta Dječje osječke kreativne kuće, gdje je kroz provedbu programa razvila model alternativne socijalne podrške za djecu i roditelje koji se pokazao uspješnim za korisnike, jučer je u Đakovu predstavljen nastavak projekta. DOKKICI je u sklopu natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge” za razdoblje 2017. - 2020. godine odobren trogodišnji program na kojemu su partneri Grad Osijek, Centri za socijalnu skrb Osijek, Valpovo, Đakovo i Donji Miholjac, a suradnici Grad Valpovo, Grad Đakovo i Grad Donji Miholjac. Cilj programa usmjeren je na jačanje suradnje i kapaciteta udruga, centara za socijalnu skrb te osnovnih škola za provedbu usluga za djecu u riziku i s problemima u ponašanju i njihove roditelje te provedbu usluga u okviru uspostavljenih centara podrške.

- U projektu od 2014. do 2017. godine suradnici su nam bili više od deset osnovnih škola na području Grada Osijeka gdje su stručne službe iz škola upućivale djecu na pomoć u učenju i različite aktivnosti koje su se provodile u Dokkici. Cilj je razviti nove alternativne sustave podrške u lokalnim zajednicama gdje bi umrežili lokalnu samoupravu, centre za socijalnu skrb i organizacije civilnog društva koje bi u ovom slučaju zapravo bile produžena ruka centrima - kazala je voditeljica programa Mirna Šmit. Naglasila je i da nakon konferencije u Đakovu počinju sastanci i procjene potreba svake zajednice. Ravnateljica đakovačkog Centra za socijalnu skrb Dubravka Petrović kazala je kako su za Dokkicu odavno čuli i upoznati su s njezinim radom.

- Centar je otvoren za sve alternativne usluge u zajednici - rekla je Petrović.M.Muškić

Važno im je njihovo iskustvo

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem prisustvovao je konferenciji u Đakovo. - Europska unija takve inicijative koje su utemeljene na deinstitucionalizaciji socijalnih usluga podržava. Upravo se Dokkica sjajno uklopila u tu priču i mislim da je primjereno Đakovu ponuditi jedno takvo iskustvo. Mislim da ono nije korisno samo zbog ponude koju imaju nego i zbog toga što su prošli iskustvo EU fondova i projekta koji se tiču socijalno ugroženih - kazao je Francem.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike