Mozaik
KRANKŠVESTER, OSJEČKI HIP-HOPERI IMAJU NOVI HIT "ŠTA TI ZNAŠ O TOME?"

Vraćamo sve što ste 1990.-ih voljeli, mrzili i pretvarali se da mrzite
Objavljeno 11. listopada, 2017.
Izišao je novi singl ''Šta ti znaš o tome'' s popratnim spotom GERILAFilma

Poznati osječki hip-hop dvojac Krankšvester izbacio je novi singl "Šta ti znaš o tome?", za koji su snimili i videospot. U spotu se pojavljuju "policajci", u vrlo slikovitim osječkim situacijama, od brutalnog privođenja gospođe koja je nepropisno prešla cestu do rekordnog broja kazni za bicikliste. Spot je režirao Igor Sambolec iz GERILAFilma, a sniman je na lokacijama u Osijeku. O svemu tome popričali smo s Hrvojem Marjanovićem - Settom iz Krankšvestera.

Svakom Osječaninu jasna je vaša motivacija za novu pjesmu "Šta ti znaš o tome", ali reci mi nešto više o - tome.

- Uglavnom, zaključili smo da je tragikomični slučaj "Prelazak na crvenom" nadrastao granice Osijeka i postao nacionalna tema, ali zapravo postoji toliko puno "predivnih" priča o osječkoj policiji da smo odlučili malo satirizirati cijelu situaciju i možda dodatno skrenuti pozornost na gotovo suludu razinu policijske represije. Ne smatramo da je to neki posebno velik socijalno angažirani "statement" s naše strane, ali bilo je zabavno.

Ideja za spot potekla je od vas ili od redatelja?

- Naš prijatelj i (sve češći) suradnik Domagoj Mrkonjić došao je s idejom o murjacima koji bauljaju gradom i samo šoraju ljude, a onda smo zajedničkim snagama to malo uobličili pa se nakon višemjesečnog pingponganja idejama stvorilo ovo što je redatelj Igor Sambolec na kraju i snimio i nakon "Bembara" stvorio još jednu spaljevinu od spota.

Kako ste izabrali lokacije?

- Ideja je bila da sve snimimo na Jugu 2, jer radi se o izuzetno fotogeničnom dijelu grada, koji nas po mnogočemu podsjeća na ono što inače viđamo u rap spotovima. Ima tu neku neopisivu "geto čar". Scene ispitivanja snimljene su u Kazamatu, koji se pokazao izvanrednom lokacijom na više razina. Dakle, ne samo što smo imali manevarski prostor, koji je bio bitan za naša glupiranja s mladim nadama hrvatskog glumišta (Filip Mesarić i Tin Arbutina), nego i vizualno zanimljiv prostor, koji istovremeno ima tu "milicijsku" vibru, ali i nadrealno ozračje neke bizarne kazališne predstave o kafkijanskom sustavu.

Novim singlovima odajete počast zvuku devedesetih, a ova pjesma malo baca na zvuk Prodigyja. Hoće li novi album biti cijeli u tom stilu?

- U kratkim crtama, koncept albuma je "povratak u mračne devedesete". Dakle, želimo biti trendi i kretati se u skladu s društvom. Tu nam se otvara prostor da se pozabavimo svim općim glazbenim mjestima devedesetih pa smo dosad već izbacili singlove koji pokrivaju žanrove kao što su gabber i rave ("Gaber"), 2-step i dance ("Zli kurac") i punk, jungle, drum and bass i generalno ta neka alternativna elektronika ("Šta ti znaš o tome"). Uglavnom, The Prodigy je očito bio osnovna misao vodilja i inspiracija za ovu pjesmu, jer radi se o jednom od ključnih elektrobendova 90-ih, koji je na sve moguće načine utjecao na ono što radimo. Iako nikada nismo toliko očito krali od Liama Howletta, zaključili smo da je pravo vrijeme da prebacimo u višu brzinu i napravimo neku posvetu bendu koji smo tako dugo samo diskretno potkradali. Ali ne, cijeli album neće biti u tom stilu. U podjednakoj ćemo mjeri krasti od: Nirvane, Chemical Brothersa, Dine Dvornika, Crystal Waters, CeCe Peniston, Blura, Ilana Kabilja, Nine Inch Nailsa, Marushe, Bad Religiona, 2Unlimited, Stone Temple Pilotsa, The KLF-a, Radioheada, Tupaca i kompletne hrvatske dance-scene devedesetih. Ukratko (iako je sad već prekasno za "ukratko"), vraćamo sve ono što ste devedesetih voljeli, mrzili i pretvarali se da mrzite.

Kad smo već kod novog albuma, kako biste ga opisali i kada će izići?

- Opisali bismo ga kao "Bravo Hits" - savršenu kombinaciju hitova i smeća koje su devedesete iznjedrile. Nisam siguran, ali ideja je da iziđe do kraja godine. To je plan i trudit ćemo se ispuniti rokove.

Kad i gdje nastupate do kraja godine?

- U desetom smo se mjesecu odlučili primiriti i napraviti glazbeni detoks (da na mjesec dana ni jednom ne čujemo "Gaber"), a onda kreće akcija, u 11. i 12. mjesecu. Iskreno, nemam pojma gdje sve nastupamo, ali nastupamo svaki vikend i izuzetno sam sretan zbog toga, jer volimo novac i namjera nam je da svakodnevicu ispunimo bundama, zlatom, finim pjenušcima i papučama od baršuna s obiteljskim grbom.

Uz vas i Kandžiju i Gole žene osječka hip-hop scena na dobrom je glasu. Ima li puno mladih koji se bave ovakvom glazbom i hoćete li jednog dana istrijebiti cajke iz mp3 playera osječke mladeži?

- Mislim da nećemo. Ne želim biti pesimističan, ali mislim da su cajke dio genetskog koda ovih prostora i boriti se protiv toga podjednako je promašeno kao boriti se protiv naše opsesije Drugim svjetskim i Domovinskim ratom. E sad, ono što definitivno nećemo raditi jest pokušati istjerati cajke iz plejera, jer to, na razini društva, pokušavamo od devedesetih i ne polazi nam baš za rukom. Štoviše, hrvatski rat protiv cajki je kao američki rat protiv droge. Što se mi više borimo, to je više ovisnika. Jedina razlika je to što su droge bitna tema, a cajke nisu. Uglavnom, naš je plan ignorirati ih i tretirati ih kao bilo koji drugi glazbeni žanr koji ne slušamo, jer bez ovog sveopćeg snebivanja nad nekvalitetom cajki, cajke bi bile upravo to - neka glazba koju ne slušamo. Kao country, Nickelback ili 2Cellos. Osječka scena oduvijek je bila kvalitetna i samo je pitanje vremena kada će netko novi isplivati i postati regionalno jako ime. Prostora na sceni ima, alternativa cajkama postojala je i postojat će, ali ne smijemo zaboraviti gdje živimo. Svi se zatvaramo u svoje balone i vjerujemo da je Hrvatska tih pedesetak istomišljenika kojima smo se okružili u životu i na društvenim mrežama. Nažalost, nije. Većina je "ona druga Hrvatska". Ona od koje bježiš u Dublin.

Kakvi su planovi za 2018. i kako ćete ju dočekati?

- Nastupati. To je plan. Promovirati ove ludosti i kvariti mladež. Novu nećemo dočekati radno jer nitko nas nije pozvao. Dočekat ćemo je u krugu obitelji, žderući francusku salatu i prasetinu.

Tanja KVORKA
 

listopad

PRIMIRILI SMO SE I NAPRAVILI GLAZBENI DETOKS

Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa