Novosti
UDRUGE ZA ŽENSKA PRAVA:

Opasno se negira nasilje nad ženama
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Nevladine udruge za ženska prava ocijenile su u ponedjeljak kako se u Hrvatskoj intenzivira kampanja kojom se iz hrvatskog jezika želi izbaciti pojam "rod", čiji je pak krajnji cilj ukinuti pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu, a time i onemogućiti borbu protiv uzroka nasilja nad ženama.

U povodu previranja oko ratifikacije Istanbulske konvencije, koja jamči viši standard zaštite od nasilja u obitelji, izbacivanja pojma "rod" iz Razvojne strategije Grada Zagreba, nedavnog slučaja nasilja političara nad suprugom te inzistiranja na tzv. rodnoj ideologiji, koju forsiraju ultrakonzervativci u društvu, ženske udruge pozivaju otvorenim pismom "Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena" javnost i građane da se tome suprotstave.

"Bauk pojma 'rod' širi se Hrvatskom i već je prestrašio veliki broj institucija, mediji su njim opčinjeni, radne skupine za kurikularnu reformu pred njim strepe i od njega zaziru. Tko ga koristi, opasni je neprijatelj jer želi tzv. rodnom ideologijom zatrovati čistoću hrvatskih duša, kažu ultarkonzervativni dušebrižnici", ističu udruge u pismu.

Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistica i članica Vladine radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije, rekla je na konferenciji za novinare kako je krajnji cilj negirati postojanje nasilja nad ženama i urušavanje stečenih prava na jednakost.

"Ponukane smo svim događanjima i intenziviranjem uspjeha ultrakonzervativnih snaga kojih nije bilo unatrag pet godina, a koje političkom trgovinom i ucjenama uspijevaju postići nešto što se nama čini gotovo nevjerojatno, ali postaje sve istinitije, a to je da jedna riječ postaje ključni neprijatelj u Republici Hrvatskoj i da protiv nje ustaje Katolička Crkva, gdje Biskupska konferencija poziva da se ne ratificira Istanbulska konvencija, a Grad Zagreb u Strategiju ne stavlja 'rod' jer kaže da radi uskladbu s normama hrvatskog jezika", kazala je Sarnavka. Smatra kako je umjesto toga trebala biti vođena rasprava o tome zašto dolazi do nasilja i kako ga učinkovito sprečavati, s obzirom na to da su od 2013. do danas 48 žena ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri. "To je problem, a ne ovo na što se sve svelo, na priču o opasnosti od jedne riječi", rekla je Sarnavka.H

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi