Osijek
KONFERENCIJA KREATIVNE KUĆICE DOKKICA

Predstavljene buduće alternativne
usluge za djecu i roditelje
Objavljeno 9. listopada, 2017.

“Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje” naziv je jučerašnje konferencije, održane u svečanoj dvorani Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Ondje je Dječja kreativna kućica - “Dokkica” u suradnji s Gradom Osijekom i Centrom za socijalnu skrb Osijek predstavila planove za budućnost alternativnih socijalnih usluga, vodeći se uspješnim primjerima socijalnih sustava diljem Europe.

Fokus je tako stavljen na razvoj stabilnog neformalnog socijalnog sustava, nastojeći raditi indirektno s roditeljima, a direktno pomažući djeci – stvarajući sigurno okruženje za druženje, učenje, zabavu i kreativnost.

Nakon što je nazočne pozdravila Mirna Šmit, dopredsjednica Dokkice, prikazan je kratki dokumentarni film o radu te udruge – o njezinim aktivnostima, proteklim radionicama i socijalnim uslugama koje neprestano pruža potrebitoj djeci. Inspirativni dokumentarni film je pružio prigodan uvod u trogodišnji program, koji je Dokkici nedavno odobren u sklopu natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pod nazivom “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”. Ovaj hvalevrijedan projekt Dokkici će omogućiti suradnju s centrima za socijalnu skrb iz Osijeka, Valpova, Đakova i Donjeg Miholjca – čime će se uspostaviti prijeko potrebni centri podrške i socijalnih usluga na lokalnoj razini.

Sama činjenica da je Dokkica nastala kao projekt Udruge Breza, govori o najvažnijoj komponenti razvoja alternativnih centara podrške, a to su umreženost i povezanost – ne samo među udrugama već i s centrima za socijalnu skrb i osnovnim školama. O tome je najviše govorila upravo projektna koordinatorica udruge Breza, Ivana Šibalić, koja je hrvatski socijalni sustav usporedila s onima Velike Britanije, Švedske, Njemačke i Italije.

- Socijalne usluge i sustavi tih zemalja naspram Hrvatske djeluju futuristički, jer kod njih postoje obiteljski centri, koji se nalaze gotovo u svakoj četvrti, a dostupni su svima jednako, bez selektivnosti. Takav sustav inovativne, alternativne skrbi naša udruga nastoji provoditi već 15 godina, fokusirajući se na individualni pristup s korisnicima - istaknula je koordinatorica Šibalić, naglašavajući da centri podrške nisu namijenjeni samo djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s poremećajima u ponašanju već i svim ostalim zainteresiranim pojedincima.

Edukativna konferencija naposljetku je okupila velik broj studenata pedagogije, kojima je zanimljivim predavanjima dodatno približen rad civilnog društva usredotočen na pomaganje djeci, čime su postavljeni dobri temelji trogodišnjeg projekta, koji će unaprijediti obiteljski život cijele lokalne zajednice. M. Mandić

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike