Svijet
SJEDNICA KATALONSKOG PARLAMENTA

Put u neovisnost ili početak nasilja?
Objavljeno 10. listopada, 2017.

Vezani članci

TISUĆE NA ULICAMA BARCELONE

“Tiha većina” nije za neovisnu Kataloniju

Unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, katalonski parlament u utorak planira održati sjednicu na kojoj će, očekuje se, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont proglasiti neovisnost.

- Katalonija će primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju - rekao je Puigdemont u televizijskoj emisiji za katalonski televizijski kanal TV3.

Očekuje se da bi Puigdemont trebao govoriti u katalonskom parlamentu, nakon čega bi trebala biti donesena Deklaracija o neovisnosti Katalonije. Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije trebao bi proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma. Katalonska vlada priopćila je da se više od 90 posto ljudi koji su izišli na referendum 1. listopada izjasnilo za odcjepljenje od Španjolske, dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim. Izlaznost na referendum bila je 43 posto.

Uhitite ga!

U međuvremenu, deseci tisuća Španjolaca prosvjeduju protiv katalonske neovisnosti i traže uhićenje Carlesa Puigdemonta. “Živjela Španjolska”, “Španjolska Katalonija”, “Fašisti”, “Separatisti, teroristi”, “Nacionalno jedinstvo” vikali su mlađi desno orijentirani prosvjednici poručujući da su zabrinuti za budućnost Španjolske te da ne žele odcjepljenje.

“Osobno, ne bojim se uhićenja”, odgovara Puigdemont. “Nisam više ni iznenađen onime što radi španjolska vlada. Moje uhićenje je moguće, što bi bio barbarski korak”, smatra katalonski čelnik.

U televizijskome obraćanju Kataloncima žestoko je optužio španjolskog kralja Felipea VI. Tvrdi, španjolska vlada i kralj ne prihvaćaju ni jedan njegov prijedlog za posredovanje i razgovore. Španjolska vlada Mariana Rajoya odbacila je poziv Puigdemonta za posredovanjem koje bi pomoglo riješiti katalonsku krizu i pozvao ga da se vrati poštovanju zakona. “Ako Puigdemont želi razgovarati ili pregovarati ili poslati posrednike, on savršeno dobro zna što mora učiniti prije toga: vratiti se zakonu, od kojeg nikada nije smio odustati. Vlada nikad neće prihvatiti ucjenu. Povucite prijetnju o odvajanju”, poručio mu je Mariano Rajoy.

Proglasi li Katalonija neovisnost, situacija bi mogla kulminirati do nasilne razine. U tom slučaju španjolska će vlada vjerojatno primijeniti članak 155. Ustava i Kataloniji ukinuti autonomiju. Puigdemont bi doista mogao biti uhićen pod optužbom da razbija Španjolsku, no kako će tada reagirati njegove pristaše?

Put u nasilje?

Posebice onaj manji, ektremniji dio njih. Jer, većina Katalonaca ne bi imala ništa protiv da ostane u Španjolskoj uz snažniji oblik autonomije i ako se Španjolska doista reformira u jednu pluralističku državu u kojoj su individualne slobode najvažnija politička vrijednost, koja će najbolje biti ostvarena ako je politička moć države disperzirana i limitirana. Da je vlada u Madridu to učinila prije nekoliko godina, situacija bi danas izgledala sasvim drugačije.

Politolog s Autonomnog sveučilišta u Barceloni Oriol Bartomeu upozorava da bi aktiviranje članka 155. mogao biti najgori potez. “To bi bila katastrofa s visokim stupnjem nepoznanice”, rekao je Bartomeu, dodajući kako bi presudnu ulogu u tome mogla imati lijevo orijentirana stranka CUP (Kandidatura za narodno jedinstvo) koja Puigdemontu osigurava većinu u katalonskom parlamentu. “Ako Madrid Puigdemontu kaže: 'Zaboravimo neovisnost', onda ona ima problem. Ona to mirno može reći, ali dva milijuna pristaša separatizma zbog toga neće prestati prosvjedovati. Naprotiv, pokret za odcjepljenje postao bi manji ali bi se jako radikalizirao, a u tom slučaju realna je i mogućnost izbijanja nasilja između separatista i policije”, kaže ovaj politolog.

Eduard SOUDIL

Mariano Rajoy

španjolski premijer

Španjolska neće biti podijeljena. Apsolutno ne! Španjolsko nacionalno jedinstvo bit će očuvano. Učinit ćemo sve što zakon dopušta da to osiguramo.

Carles Puigdemont

predsjednik Katalonije

Osobno, ne bojim se uhićenja. Nisam više ni iznenađen onime što radi španjolska vlada. Moje uhićenje je moguće, što bi bio barbarski korak.

Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike