Regija
8. DANI SLOVAKA

Blagoslovljen molitveni dom u Soljanima
Objavljeno 9. listopada, 2017.

SOLJANI

Matica slovačka Soljani i soljansko Slovačko kulturno-umjetničko društvo “Ondrej Pekar” organizirali su 8. Dane Slovaka u Domu kulture. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake – Bratislava, Općine Vrbanja. Prema riječima Miluške Ožvatove Besek, predsjednice Matice slovačke Soljani, manifestacija je obuhvatila brojne sadržaje - izložbu uradaka i delicija, duhovnu glazbu, nastupe KUD-ova i blagoslov vjerskog evangeličkog objekta.

- Ovim Danom Slovaka obilježili smo i 500. obljetnicu reformacije koju obilježava Evangelička crkva u RH, a koja želi pomirenje svih kršćanskih crkava i ekumenski je otvorena prema svima. U povodu ovih događanja u Soljanima smo uručili plakete i priznanja zaslužnima - kazao je biskup Evangeličke crkve iz Osijeka, Branko Berić.

- Ovdje sam 14 godina svećenica. Ovaj je dan poseban jer je biskup blagoslovio obnovljeni molitveni dom i prostor gdje boravimo s Maticom slovačkom i našim KUD-om uz veliku potporu Općine Vrbanja. Hvala im - rekla je svećenica Svetlana Vojnić Feldi.

Činom sadnje jabuke simbolično je ukazno da je Crkva plodna poput jabuke. Saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, jedan od donatora, naglasio je da je soljanska Matica slovačka iznimno aktivna i na sve moguće načine čuva svoj jezik, kulturu, običaje i tradiciju. Gracijela Cirba, zamjenica načelnika Općine Vrbanja, biranim je riječima pohvalila zajedništvo svih stanovnika Soljana, koje može biti primjer drugim sredinama.

Nastupili su Komorni zbor Zvoni iz Selenče (Vojvodina), KUD Sloga iz Satnice Đakovačke, SKOS “Ljudevit Štur” iz Iloka i SKUS “Ondrej Pekar” Soljani. S. Bogutovac

Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike