Svijet
NOVI STUPANJ GLOBALIZACIJE

Europska unija i Indija snažno će se povezati
Objavljeno 9. listopada, 2017.

Tijekom summita koji se prošlog tjedna održavao u New Delhiju čelnici Europske unije i Indije obećali su da će svoje trgovinske odnose “prebaciti na višu razinu.”

“Vrijeme je za Sporazum o slobodnoj trgovini između Indije i EU-a”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. No, on je i naglasio kako će se to dogoditi “kad uvjeti budu pravi.” Glavni pregovarači početkom studenoga započet će razgovore, prenosi Euroactiv izjavu Jean-Claudea Junckera.

Indija i EU pregovaraju o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini i ulaganju (BTIA) od lipnja 2007. i propustili su nekoliko rokova za završetak razgovora zbog neriješenih pitanja koja se uglavnom odnose na pristup tržištu. EU je najveći trgovački partner Indije s bilateralnom razmjenom u iznosu većem od 100 milijardi eura, što čini 13,7 posto ukupne indijske trgovine, ispred Kine (11 %) i Sjedinjenih Država (9,6 %). Glavni izvoz EU-a u Indiju je inženjerska roba (37,3 %), dragulji i nakit (19 %) te kemijski i srodni proizvodi (10,7 %). Primarni uvoz EU-a obuhvaća tekstil i odjeću (19,8 %), kemijske i srodne proizvode (15 %) te inženjerske proizvode (15 %).

Bilateralna trgovina komercijalnim uslugama - uglavnom poslovnim, ICT i putničkim uslugama - gotovo se utrostručila tijekom proteklog desetljeća, povećavši se s 10,5 milijardi eura u 2005. na 28,4 milijarde eura u 2016.

"Kada je riječ o trgovini, ne počinjemo od nule - daleko od toga", dodao je Juncker. "Trgovanje robom gotovo je savršeno uravnoteženo s izvozom i uvozom gotovo jednakim na obje strane", naglasio je, istaknuvši kako će to ostati i nakon 2019., kada bi Velika Britanija trebala napustiti Europsku uniju.

Poslovni sporazum stvorio bi jednu od najvećih svjetskih slobodnih trgovinskih zona u smislu stanovništva - pokrivajući 1,8 milijardi, ili gotovo četvrtinu svjetske populacije. Njemačka je ove godine već pozvala Indiju na zajedničko djelovanje u otvaranju domaćeg tržišta i snižavanju tarifa za stranu robu.

Osim slobodnog protoka roba i usluga, EU također želi pojačano raditi na slobodnom protoku osobnih podataka.

Indijske tvrtke specijalizirale su se za pružanje podrške i IT usluga europskim tvrtkama. Mnoge od tih usluga - i poslovi koji idu s njima - ovise o razmjeni podataka.

“Ako se indijski standardi zaštite podataka usklađuju s onima Europske unije, Europska unija bit će u stanju prepoznati adekvatnost indijskih pravila. To je preduvjet da razmjena osobnih podataka bude slobodna i sigurna”, naglasio je Juncker.

Nakon što je Britanija odlučila napustiti EU, Indija se željela prilagoditi novim okolnostima u Europi i krenuti naprijed s jačim strateškim partnerstvom.

Dvojica su partnera dogovorila niz inicijativa u borbi protiv terorizma, za čistu energiju i protiv klimatskih promjena; i pametnu i održivu urbanizaciju.

"Mi smo dvije najveće demokracije na svijetu. Mi smo dva najveća svjetska gospodarstava. Mi dijelimo iste vrijednosti i uvjerenje da je sloboda, jednakost, tolerancija i vladavina zakona. Raditi zajedno s istomišljenicima kao što je Indija jednostavno ima smisla. To je prirodno", rekao je Juncker.

Vuk TEŠIJA
PROBLEMATIČNA LJUDSKA PRAVA

Neki zastupnici Europskog parlamenta pozvali su čelnike EU-a da povežu trgovinske pregovore s ljudskim pravima. "Sloboda savjesti je ljudsko pravo sadržano u indijskom Ustavu. Međutim, ta se ustavna odredba često zanemaruje, a šest indijskih država, uključujući Gujarat, tijekom mandata sadašnjeg premijera Narendre Modija donijelo je zakone koji teško ograničavaju ili sprječavaju ostvarivanje slobode misli, savjesti i vjere”, napisao je europski zastupnik Lars Adaktusson za Euroactiv.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike