Svijet
TISUĆE NA ULICAMA BARCELONE

“Tiha većina” nije za neovisnu Kataloniju
Objavljeno 8. listopada, 2017.

Deseci tisuća ljudi u nedjelju su izišli na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje objavi neovisnosti od Španjolske, pokazavši i koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti.

Prosvjednici su se okupili u središtu Barcelone sa zastavama Katalonije i Španjolske i transparentima na kojima piše "Katalonija je Španjolska" i "Zajedno smo jači", dok su se političari na obje strane još snažnije ukopali na njihovim stajalištima u najvećoj političkoj krizi zemlje posljednjih desetljeća.

"Mi se osjećamo i Kataloncima i Španjolcima", rekla je 72-godišnja prosvjednica Araceli Ponze na skupu u Barceloni: "Suočavamo se sa strašnom nepoznanicom. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovoga tjedna, no moramo govoriti vrlo glasno kako bi oni znali što mi želimo."

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, pod sloganom "Urazumimo se" kako bi mobilizirala, kako vjeruje, "tihu većinu" građana u Kataloniji. Pod geslom "Dosta! Urazumimo se" okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Marija Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature. H

ŠPANJOLSKA VLADA SPREMNA UKINUTI AUTONOMIJU KATALONIJE

Španjolska vlada mogla bi koristiti ustavne ovlasti da suspendira odluku o neovisnosti Katalonije, izjavio je u subotu premijer Mariano Rajoy u intervjuu za "El Pais". Rajoy je, upitan bi li bio spreman pokrenuti članak 155. Ustava koji daje pravnu mogućnost središnjoj vlasti u Madridu da ukine autonomiju Katalonije te preuzme sve institucije vlasti u toj regiji, odgovorio kako ne isključuje apsolutno ništa što je u zakonu. Dodao je i kako planira sve do završetka krize ostaviti dodatnih četiri tisuće policajaca koje je vlada poslala u Kataloniju za vrijeme glasovanja o neovisnosti, 1. listopada. Naveo je i da neće ne će raspisati izvanredne nacionalne izbore te je isključio mogućnost međunarodnog posredovanja kao načina rješavanja krize u Španjolskoj, kako je to zatražio katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

Najčitanije iz rubrike