Novosti
TODORIĆ O FINANCIJSKIM IZVJEŠĆIMA:

Parcijalno i nekonzistentno
Objavljeno 9. listopada, 2017.

Ivica Todorić objavio je na blogu u subotu navečer svoj osvrt na “Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu”, koju je u četvrtak objavila privremena uprava Agrokora, te ustvrdio da je nekonzistentna i da parcijalno prikazuje podatke.

“Nakon što je privremena uprava Agrokora objavila 'Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu', utvrdio sam nekonzistentnost i parcijalno prikazivanje podataka u javnosti. To se odnosi i na revidirane podatke, kao i na čitav niz spinova u medijima koji su, naravno, u funkciji pritiska na dionike”, tvrdi Todorić. Dodaje kako “izvanredni povjerenik Ante Ramljak govori o tri divizije Agrokora; Prehrambena industrija, Poljoprivreda i Maloprodaja, a čija je izvješća predstavio u četvrtak. “Što se tiče divizije Maloprodaja”, navodi Todorić, “izvanredni povjerenik kazao je da je Konzum u 2016. poslovao s operativnom dobiti. No, zbog otpisa ima negativan rezultat. Također je naglasio da otpisi nemaju utjecaj na operativno stanje kompanije. Istaknuto je da su najveći otpisi vezani uz procjenu testa vrijednosti imovine. Konzumova najznačajnija pojedinačna stavka ispravka vrijednosti je na tvrtki IDEA u Srbiji”. Todorić priznaje kako je “istina da Konzum nije u potpunosti završio proces spajanja IDEA-e i Mercatora Srbija, ali”, kako kaže, "samo spajanje je započeto, radili su ga ponajbolji konzultanti za tu vrstu posla u Europi”.

Iz prezentacije je vidljivo, dodaje Todorić, da se “rezervacije u najvećem dijelu odnose na interne odnose”. Prezentirane otpise smatra “najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima”. Također tvrdi kako se iz prezentacije “vidi da su brojke namještane s točno određenim ciljem”. Zaključuje kako “iz toga proizlazi da se u kompanijama radilo po nalogu”. Tvrdi i kako prezentirana financijska izvješća privremene uprave kompanija potvrđuju poslovnu strategiju koju je Agrokor imao krajem 2016., kao plan za razvoj grupe u idućim godinama. H

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju