Regija
ZASJEDALA POVJERENSTVA ZA PREVENCIJU:

Slatina je siguran grad
Objavljeno 9. listopada, 2017.

VOĆIN/SLATINA

Načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, policijski službenik za prevenciju pri Uredu glavnog ravnatelja Ravnateljstva policije Ivo Jakić, službenik za prevenciju Policijske uprave Dražen Huzjak, glasnogovornik PU Josip Štajdohar i načelnik PP-a Slatina Krunoslav Sertić nazočili su sjednicama povjerenstava za prevenciju Općine Voćin i Grada Slatine. Povod održavanja bio je nedavni noćni sukob nekoliko mlađih osoba u Slatini, među kojima je bilo i maloljetnika. Upravo je jedan maloljetnik teže ozlijeđen, a počinitelj je također bio maloljetnik. Zbog navodno narušenog osjećaja sigurnosti građana u Slatini i okolnim mjestima kao rezultata toga događaja, PU virovitičko-podravska je uz podršku Ravnateljstva policije te suradnjom s lokalnom zajednicom pripremila i na sjednicama najavila Program preventivnih aktivnosti koje će provoditi. Ocijenjeno je da je događaj u državnim medijima prikazan neprimjereno senzacionalistički i kao međunacionalni sukob, jer su njegovi sudionici bili slatinski mladići i mladići iz Ćeralija u općini Voćin, djeca Hrvata doseljenih iz Letnice na Kosovu. U raspravi su sudjelovali predstavnici policije, načelnik općine Predrag Filić, ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i neki novinari. Voćinskog župnika, vlč. Mladena Štivina, zasmetalo je generaliziranje slučaja i preuveličavanje problema.

– Uvijek postoje problemi između malih skupina, ali to nije stvar za generaliziranje. Deset godina sam tu i znam tko kako diše. Mediji bi morali pomoći da se stvar spusti na razinu delinkvencije i huliganizma, na kojoj taj problem i je. Ja kao župnik, ali i većina župljana, ne prihvaćam generaliziranje stvari jer se uistinu ne radi o tome - rekao je.

– U župi imam oko 80 ministranata različite dobi, od predškolske djece do studenata. Na biskupijskoj razini sudjelujemo na raznim druženjima s drugim ministrantima i nikad se ništa slično nije dogodilo. Ovi koji su problematični nisu ni u jednoj stvari aktivni, oni su aktivni na nekom svom području - dodao je.

U Voćinu je zamjereno državnim medijima što su o sukobu maloljetnika izvještavali s kojekakvim nadogradnjama koje nemaju veze s pravom istinom, a nisu se pojavili na sjednici kad se raspravlja o uzrocima i posljedicama.

– Neželjeni događaj bio je medijski popraćen i stvorio je osjećaj nesigurnosti koji nije opravdan. Kako bismo povratili osjećaj sigurnosti, stručne službe Ravnateljstva policije osmislile su program prevencije i proaktivnih mjera koje će provoditi policija. Policija će pojačano biti prisutna u određenim prostorima, kontrolirati točenje alkohola maloljetnicima, kao i izlaske osoba mlađih od 16 godina poslije 23 sata. Želimo stvorenu sliku nesigurnosti promijeniti, a ako bude potrebno, dovest ćemo stručnjake iz drugih dijelova Hrvatske - rekao je Jakić.

– Na izolirane incidente ne treba gledati kao na problem društva. Između sukobljenih skupina nekolicine mladih nema nesnošljivosti, a konflikti se javljaju i u drugim sredinama i uobičajena su pojava. Nesnošljivost i sukobi između Hrvata i povratnika s Kosova ne postoje na toj razini i na način kako se to prezentira u nekim medijima - rekao je zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak.P.Žarković

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike