Zdravlje
LISTOPAD - MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena
Objavljeno 9. listopada, 2017.

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom zloćudno promijenjenih žlijezdnih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni ili limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, a oko 1 % oboljelih čine i muškarci.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. Godišnje više od 1.600.000 žena u svijetu oboli od raka dojke, a više od 500.000 umire. U Hrvatskoj godišnje obolijeva više od 2500, a umire 800 žena. U Osječko-baranjskoj županiji broj novooboljelih je između 170 i 200 žena, a umrlih između 70 i 90.

Čimbenici rizika

l dob (životna dob iznad 50 godina)

l postojanje raka dojke u bliskih srodnica (baka, majka, sestra)

l prva mjesečnica koja je nastupila prije 12. godine

l menopauza iza 55. godine

l nerađanje ili rađanje prvog djeteta nakon 30. godine

Povećan rizik za rak dojke povezan je i uz određene životne navike: debljina, pušenje, povećana konzumacija alkohola, nepravilna prehrana (visok udio masnoća u hrani), tjelesna neaktivnost

Metode ranog otkrivanja

l godišnja mamografija od 40. godine sve dok je žena dobrog zdravlja (žene moraju biti informirane o svim dobrobitima i ograničenjima mamografije)

l prvi mamografski pregled dojki preporuča se između 38. i 40. godine

l ultrazvuk dojke – metoda je izbora za pregled dojki u žena mlađe životne dobi

l metoda koja se nastavlja na mamografiju, kombinacijom mamografije i ultrazvučnog pregleda dobivaju se pouzdani rezultati

l klinički pregled dojki treba biti dio periodičkih zdravstvenih pregleda, i to svake treće godine za žene dvadesetih i tridesetih godina, a za žene starije od 40 godina svake godine

l samopregled dojke treba se provoditi od 20. godine

Ne smatra se dovoljnom metodom za rano otkrivanje, ali redoviti mjesečni samopregled može dovesti do uočavanja promjena koje mogu biti znakovi upozorenja:

l otkrivanje kvržice pri opipu

l zadebljanje u dojci

l ubrzano i nejednako povećanje jedne dojke

l promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože dojke)

l uvlačenje bradavice

l iscjedak iz bradavice (krvav ili sukrvav, tamnije obojen)

Svi ovi znaci trebaju biti razlogom odlaska svom obiteljskom liječniku ili ginekologu da se pouzdano utvrdi uzrok promjena.

Od 2006. u Hrvatskoj se provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg se na mamografsko snimanje svake dvije godine pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina. Pozivi stižu na kućne adrese i izuzetno je važno ne zanemariti poziv, nego otići na pregled. (dr. Tibor Santo, Zavod za javno zdravstvo)

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike