Zdravlje
LISTOPAD - MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena
Objavljeno 9. listopada, 2017.

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom zloćudno promijenjenih žlijezdnih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni ili limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, a oko 1 % oboljelih čine i muškarci.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. Godišnje više od 1.600.000 žena u svijetu oboli od raka dojke, a više od 500.000 umire. U Hrvatskoj godišnje obolijeva više od 2500, a umire 800 žena. U Osječko-baranjskoj županiji broj novooboljelih je između 170 i 200 žena, a umrlih između 70 i 90.

Čimbenici rizika

l dob (životna dob iznad 50 godina)

l postojanje raka dojke u bliskih srodnica (baka, majka, sestra)

l prva mjesečnica koja je nastupila prije 12. godine

l menopauza iza 55. godine

l nerađanje ili rađanje prvog djeteta nakon 30. godine

Povećan rizik za rak dojke povezan je i uz određene životne navike: debljina, pušenje, povećana konzumacija alkohola, nepravilna prehrana (visok udio masnoća u hrani), tjelesna neaktivnost

Metode ranog otkrivanja

l godišnja mamografija od 40. godine sve dok je žena dobrog zdravlja (žene moraju biti informirane o svim dobrobitima i ograničenjima mamografije)

l prvi mamografski pregled dojki preporuča se između 38. i 40. godine

l ultrazvuk dojke – metoda je izbora za pregled dojki u žena mlađe životne dobi

l metoda koja se nastavlja na mamografiju, kombinacijom mamografije i ultrazvučnog pregleda dobivaju se pouzdani rezultati

l klinički pregled dojki treba biti dio periodičkih zdravstvenih pregleda, i to svake treće godine za žene dvadesetih i tridesetih godina, a za žene starije od 40 godina svake godine

l samopregled dojke treba se provoditi od 20. godine

Ne smatra se dovoljnom metodom za rano otkrivanje, ali redoviti mjesečni samopregled može dovesti do uočavanja promjena koje mogu biti znakovi upozorenja:

l otkrivanje kvržice pri opipu

l zadebljanje u dojci

l ubrzano i nejednako povećanje jedne dojke

l promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože dojke)

l uvlačenje bradavice

l iscjedak iz bradavice (krvav ili sukrvav, tamnije obojen)

Svi ovi znaci trebaju biti razlogom odlaska svom obiteljskom liječniku ili ginekologu da se pouzdano utvrdi uzrok promjena.

Od 2006. u Hrvatskoj se provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg se na mamografsko snimanje svake dvije godine pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina. Pozivi stižu na kućne adrese i izuzetno je važno ne zanemariti poziv, nego otići na pregled. (dr. Tibor Santo, Zavod za javno zdravstvo)

Možda ste propustili...

SVAKODNEVNO PO MRAKU RADE MILIJUNI LJUDI

Noćne smjene uzrok su zdravstvenih problema

DANAŠNJA MLADA GENERACIJA SVE JE IZLOŽENIJA IZAZOVIMA INSTANT-UGODE

Ovisnost je bolest neizvjesna ishoda