Tehno
SMIJEŠAK, MOLIM!

Test: Asus Zenfone Live
Objavljeno 6. listopada, 2017.
Ovo nije samo igračka za uljepšavanje, riječ je o solidnom telefonu srednje klase koji ima i zanimljiv hardver

U bogatu ponudu Asus pametnih telefona ove godine stigao je i Zenfone Live, uređaj koji se diči jedinstvenom tehnologijom za uljepšavanje uživo s pomoću aplikacije BeautyLive, a koja sređuje neželjene pojave na licu tijekom live streaminga. No, ovaj Asusov telefon nije samo igračka za uljepšavanje, riječ je o solidnom telefonu srednje klase koji osim lijepog dizajna ima i zanimljiv hardver.

Solidna postava

Prva stvar koja se da uočiti je 5-inčni zaslon prekriven 2.5D staklom zakrivljenim na rubovima. Zaslon HD rezolucije (720p) vrlo se dobro pokazao u vanjskim uvjetima, što je prilično rijetko u ovom, srednjem cjenovnom segmentu pametnih telefona. Osim kvalitetnog prikaza, koji je moguće prilagođavati dodatno u samim podešavanjima, svidjeli su nam se i kutovi gledanja, čak i pri ekstremnim svjetlosnim uvjetima. U pitanju je vrlo dobar zaslon srednje klase kojem se s obzirom na cijenu uređaja nema što prigovoriti. Što se samog dizajna tiče, Zenfone Live prati trend većine telefona na tržištu, ali ga to ni na koji način ne čini ružnim. Možemo čak reći kako blago zakrivljeno staklo na zaslonu čini telefon skupljim, kao da je u pitanju nešto iz gornjeg cjenovnog razreda. Plastika od koje je telefon uglavnom napravljen ima metalik završnu obradu, a dodatnom efektu sigurnosti i osjećaju visokog stila pridonosi metalni obod, koji čini telefon čvršćim i bolje leži u ruci. S donje strane nalaze se zvučnik i USB priključak, dok je gornja strana ugostila 3,5-mm ulaz za slušalice. Izdvojili bismo i činjenicu da Zenfone Live posjeduje blic i na prednjoj kameri, što je samo po sebi rijetko, ali izuzetno logično s obzirom na to da je u pitanju telefon koji se fokusira na live prijenose i selfije. Sve ovo spakirano je u samo osam milimetara debljine i 120 grama, što ga čini jednim od lakših telefona današnjice.

Android

Telefon se vrti na Androidu 6.0 Marshmallow, koji je obogaćen Asusovim ZenUI sučeljem. Moramo priznati kako smo pomalo iznenađeni kako na samom telefonu nije novija inačica Androida, makar verzija 7.0, kada znamo da je u optjecaju već ona oznake 8.0. Posebno optimizirano sučelje olakšat će vam svakodnevnu uporabu telefona jer posjeduje mnoštvo korisnih opcija, sve uz visoku prilagodljivost svojim potrebama. Ispod haube se nalazi Qualcommov Snapdragon 400 koji kuca na 1,5 GHz s dva gigabajta radne memorije. Što se tiče raspoložive interne memorije, telefon dolazi sa 16 GB, od čega je korisniku na raspolaganju 10. Dodatni prostor može se dobiti ubacivanjem SD kartice do 256 GB, što svakako pozdravljamo. Budući da je u pitanju telefon srednje klase, svakako nije namijenjen prezahtjevnim korisnicima, ali će sve svakodnevne zadatke obavljati glatko!

Ptičica

Glavna poslastica na ovom telefonu svakako je kamera. Stražnja kamera diči se otvorom blende f/2.0 i rezolucijom od 13 MP, dobrim autofokusom, dok se ona naprijed, od 5 MP može pohvaliti blendom f/2.2, uglom snimanja od 82 stupnja i LED bljeskalicom. Softverska podrška ove kamere omogućit će da vaše fotografije u svakom trenutku izgledaju savršeno, a intuitivno sučelje olakšava cijeli proces fotografiranja i snimanja. Veliki izbor režima fotografiranja nije samo šminka, Asus je uložio veliki trud i svaki od prisutnih režima ima smisla i bit će vam desna ruka u brojnim situacijama. Kamera vam omogućava i snimanje Full HD videa u rezoluciji od 1080p. Prednja kamera, naravno, uljepšat će svaki vaš selfi. Aplikacija za live streaming s efektom novost je koju uvodi Asus, a implementirana je savršeno. Kroz aplikaciju ćete pristupiti Facebooku, Instagramu ili YouTubeu, prije toga podesiti nivo uljepšavanja koji želite i vaš savršeno uljepšani live stream je spreman! Asus Zenfone Live dobar je predstavnik srednje cjenovne klase, a odabrat će ga ponajprije oni koji traže telefon za prijenos videa ili snimanje selfija. Cijena uređaja iznosi oko 1300 kuna.

Marin REŽIĆ

Softverska podrška ove kamere omogućit će da vaše fotografije u svakom trenutku izgledaju savršeno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike