TvObzor
DANIJEL DESPOT

Samo jedan pogled na političku elitu uvjeri me da je pravi blagoslov raditi s našom estradom
Objavljeno 6. listopada, 2017.

Nova tjedna mozaično-informativna emisija “Špica, riva, korzo”, subotom od 12.30 do 14 sati, izravno iz Bogovićeve ulice u Zagrebu s Martinom Validžić i Danijelom Despotom, vodi gledatelje u središte društvenoga života u pet hrvatskih gradova. Svake subote u isto vrijeme HRT-ovi reporteri javljaju se iz gradskih središta prenoseći atmosferu života subotom u cijeloj Hrvatskoj. S urednikom emisije Danijelom Despotom, razgovarali smo o novom projektu, ali i dugogodišnjoj radu na nacionalnoj televiziji za TV-Obzor.

U subotu, 23. rujna, počelo je emitiranje nove HRT-ove emisije “Špica, riva, korzo” koju uređujete. Kako je protekla prva emisija? Jeste li zadovoljni?

- Vrlo sam zadovoljan prvom emisijom. Pripreme za emisiju počele su na vrijeme, sve je bilo spremno, koliko to može biti u emisiji koja se emitira uživo s ulica i trgova i dobilo smo upravo ono što smo željeli. Vrlo dinamičnu, živu i brzu emisiju koja prati sve aktualne događaje subotom u svim našim gradovima.

Opuštena atmosfera uličnih razgovora

Kakve su reakcije Vaših prijatelja, poznanika i članova obitelji na novu emisiju?

- Što se tiče članova obitelji tu treba biti oprezan, njima je emisija bolja što sam ja više u kadru. Šalim se, ali ipak njihove pohvale uzimam s dozom rezerviranosti, jer su mi neobjektivno skloni, ali kritike, u ovom slučaju, moram neskromno priznati, pohvale kolega i nadređenih bile su i više nego pozitivne. Mislim da je opuštena atmosfera uličnih razgovora i tome prilagodeni izražajni diskurs (sadržajni, ali pomalo nefermalni razgovori), tajna našeg uspjeha. Naravno, tu je uvijek prisutna opasnost da ne ispadnemo banalni i površni, ali kada je tema istražena i promišljena, jedan ležerniji pristup razgovoru ne čini je banalnom, nego prijemčljivom za publiku.

Ovo nije Vaša prva suradnja s kolegicom Martinom Validžić. Kako ste se snašli zajedno u novome projektu?

- Od nadređenih sam još krajem prošle sezone dobio naputke da osmislim ležernu i zabavnu emisiju koja bi se emitirala subotom uživo iz gradova. Već na prvi pogled riječi ležerno i zabavno ime Martine Validžić je bila prva asocijacija. Godinama radimo zajedno i djelimo istu sklonost prema ležernim i zabavnim razgovorima uživo.

Je li nova emisija “Špica, riva, korzo” i Vaš svojevrstan novi poslovni izazov?

- Svaka nova emisija, kao i svaka reportaža, javljanje uživo, voditeljski zadatak, novi je izazov. Upravo je to ono čime me je zarazila televizija i zabavni formati koje radim, kako biti zabavan, a ne usiljen, banalan i naporan. Čini se lako, ali samo iskustvo i samokritika vas mogu spasiti od programa koji se sviđa samo vama i vašoj mami.

Već petnaestak godina pratite šoubiznis i radili ste na nizu mozaičnih i zabavnih HRT-ovih projekata i emisija. Jeste li ikad poželjeli raditi nešto drugo?

- Naravno da povremeno dođe do zasićenja, ali samo jedan pogled na našu političku elitu uvjeri me da je pravi blagoslov raditi s našom estradom i kulturnjacima.

Smijeh i suze

Jeste li se u svojoj novinarskoj karijeri našli u nekoj nesvakidašnjoj situaciji, doživjeli neko neugodno iskustvo ili neko iznenađenje?

- Svaki intervju pomalo je nesvakadišnja stvar za vašeg sugovornika, sva ta svjetla i kamere uperene u lice pa onda još i tisuće ljudi koji seciraju svaku vašu riječ, nije to baš svakodnevna situacija i naravno da ljudi pod takvim pritiskom znaju reagirati na razne načine. Bilo je tu i smijeha i suza, bilo je i prijetnji nakon što se ugasi kamera, ali kako se kaže “sve to ide u rok službe”, vjerojatno i zbog toga novinari vole svoj posao.

Kojeg se razdoblja provedenog na Hrvatskoj radioteleviziji najradije sjećate i pamtite po nečem iznimnome?

- Uvijek se rado sjetim rada u redakciji „Glamour caffea“ sa Sinišom Svilanom. Iako smo se tada znali žestoko posvađati, ono što smo tada radili bilo je nešto novo i do tada neviđeno na našoj televiziji. Kršili smo sve tadašnje televizijske konvencije i meni kao novinaru na početku karijere to je bio pravi izazov. Nije mi bilo teško raditi 12 sati dnevno, proputovati tisuću kilometara u dva dana, provesti u montaži cijelu noć, radili smo kao u transu. Posebno su mi dragi i naši ljetni projekti kada bismo obilazili mala mjesta koja često u medije dođu tek u crnoj kronici, a zapravo su pravi mali svjetovi za sebe.

Što biste istaknuli kao Vaš najveći uspjeh u karijeri?

- Iako bi se objektivno moglo smatrati da je urednički posao u raznim emisijama (Shpitza, 8 kat, Volim nedjelju...), vrhunac novinarske karijere, najviše volim i ponosan sam na svoje reportaže, npr. serijal “Gastro despot” (dostupan na platformi HRTi).

Može li se novinar umoriti od novinarstva? Odakle crpite svoje nadahnuće i teme za emisije?

- Ima slučajeva da novinari prijeđu u neku drugu branšu, ali mislim da nikada uzrok tome nije da im je dosadilo novinarstvo. Svaki dan novi zadatak, nova tema, novi sugovornici..., ne znam kome to može dosaditi. Nadahnuća i teme u današnje vrijeme kada je sve dostupno i vidljivo je napretek, pravi problem je napraviti dobar izbor.

Živi i pusti druge da žive

Postoje li neke određene osobe s kojima biste voljeli napraviti razgovor, ili ih ugostiti u Vašoj emisiji?

- Već su mi se ispunile takve najveće želje pa sam imao čast više puta razgovarati i družiti se s Arsenom Dedićem, upoznati Ivicu Kostelića i još niz fascinantnih i zanimljivih ljudi. Nedavno sam ispunio jednu svoju višegodišnju želju i vidio sam Rolling Stonese uživo, a mislim da je ipak preambiciozno očekivati da ću ih i intervjuirati.

Što gledatelje očekuje u idućim emisijama “Špica, riva,korzo”?

- Nadam se, prije svega, zabava. I dalje ćemo se truditi u emisiji imati uvijek aktualne i zanimljive goste, bit će uvijek pjesme, mode, kazališta, kuhanja i veselja, nadam se da u takvom mišungu svatko može pronaći nešto za sebe.

Imate li već neke nove poslovne planove i projekte u glavi?

­ Ideja nikada ne manjka, ali one su sada stavljene na čekanje i polako se dinstaju na laganoj vatri jer “Špica, riva, korzo” glavno je jelo koje tek treba začiniti i oplemeniti.

Kako usklađujete poslovni i privatni život?

- Odlično, supruga ima razumijevanja za moje nepostojeće radno vrijeme, jer i ona ima slično. Ona je znanstvenica, a i oni također, ako je potrebno rade 24 sata dnevno.

Koji je Vaš životni moto? Što Vas pokreće?

- Životni moto mi je živi i pusti druge da žive, a pokreće me uživanje u životu, prije svega moja nevjerojatna radoznalost i želja za učenjem i doživljavanjem novih stvari i iskustava.

Razgovarao: David MILIĆ
NOVINARSKI POČECI

Sjećate li se svojih novinarskih početaka i što o njima mislite danas? Koliko ste iskustvo stekli?

- Sjetim se svojih početaka i ponosan sam na njih. Tada sam bio pomalo nadobudan, ponekad naivan, možda i malo bahat (kao što mladi ljudi obično jesu), ali uvijek sam se trudio biti pošten i iskren prema gledateljima. Uvijek sam jako ozbiljno shvaćao novinarsku etiku i od nje nerazdvojivu nepristranost.

Možda ste propustili...