Zdravlje
ROMANTIČAR S GITAROM IZ JEDNOG DRUGAČIJEG KUTA

Neno Belan pravi najbolju juhu iz vrećice
Objavljeno 2. listopada, 2017.
Uvijek nađe vremena za ručak jer to se ne propušta, a snalazi se na tisuće načina

Skrili smo se na drvenu terasu jedne konobe s Nenom Belanom, kantautorom, pjevačem i skladateljem. Otkrio nam je koliko boravi u vlastitoj kuhinji, živi li zdravo te je li GMO kriv za sve.

Imate dinamičan posao, često ste na putu, kako se hranite?

- Hrana i odmor su mi važni! Uvijek nađem vremena za ručak jer to se ne propušta. Treba mi energija, a snalazim se na tisuće načina. Prilagođavam se trenutku. Rijeka se doista može pohvaliti s dobrim konobama i nije mi problem hraniti se kvalitetno. Kada posjećujem druge gradove, a bio sam svugdje, jedem ono što se tamo jede. Imam priliku kušati specijalitete određenog kraja.

Što vam je posebno ostalo u sjećanju?

- Slavonija i dimljeni šaran ili pastrva. Vrlo je ukusno i usporedio bih to s najboljim pršutom. Iznenadio sam se, nisam očekivao takav delikatan okus. Riječne ribe inače baš ne preferiram, premasne su mi.

Putovali ste i na druge kontinente, hrane li se Hrvati kvalitetnije od ostatka svijeta?

- Kada sam zadnji put bio u Australiji, jeo sam zubatca. Zubatac je bio, što bismo mi domaći rekli svjež, tek ulovljen. Katastrofa, nema okusa, to je potpuno drugačije. Srdelica također, koja mi je inače najdraža riba. Naša je puna okusa i miriše na more. Njihova je potpuna suprotnost. Iz daleka naslućuješ da bi to mogla biti srdela kada je popraviš s maslinovim uljem i solju. U oceanu je manji salinitet, zato valjda riba ne valja.

Što vam je najčešće na meniju?

- Nema pravila, biram ono sto mi se jede u danom trenutku. Ovisi o više faktora, jesam li i koliko umoran, jesam li nešto već prije toga pojeo ili nisam dugo nešto jeo, zatim ovisi o ponudi, ako sam vani. Imam neku svoju matricu prema kojoj se ponašam.

Najdraže jelo?

- Nemam najdraže jelo, imam popis jela koja volim. Riblje, zimsko, ljetno, žlica, pečeno..., svašta volim.

Riba ili meso?

- Oboje! Ljeti više riba, zimi najviše na žlicu, maneštre primjerice.

Tko je glavni kuhar u vašem domu?

- Ja! Kuham rijetko, jer živim sam. Kada dođe ekipa onda nešto skuham, prije svega to je oblik društvene komunikacije. Najčešće im poslužim paštu i juhu iz vrećice (smijeh). Meni se ne isplati kuhati svaki dan jer izgubim nekoliko sati. Ne znam ni koliko trebam staviti materijala, uvijek ostane pa moram bacati. Najčešće jedem vani. Živim blizu tržnice, imam tu nekoliko svojih konobica gdje se po pristupačnoj cijeni može pojesti jako dobar ručak. Brže sam gotov i ne trebam prati suđe.

Gdje kupujete namirnice?

- Tržnica, nekoliko marketa u blizini te supermaketi za veću kupnju. Ponekada posjetim dućane zdrave hrane, nisam fanatik. Tamo kupim ono što ne mogu pronaći u marketu ili na tržnici a volim, poput sokova od povrća, poneke posebne žitarice, ili pak ulje crnog kima koje konzumiram zimi, jer mi se pokazalo kao najbolje za podizanje imuniteta.

Mislite li da je zdrava hrana cjenovno nedostupna za obične građane?

- Mislim da pretjeruju s cijenama! Tko mi može garantirati da je ona jabuka tamo koja je tri puta skuplja bolja od ove koju ću kupiti kod bakice na tržnici.

Pazite li na kvalitetu?

- Pazim, meso kupujem kod svog provjerenog mesara, za sireve imam pak drugog dobavljača i tako dalje. Ali s obzirom na to da često putujem, ne mogu po restoranima birati niti mogu znati što jedem. Prisiljen sam jesti što mi se nudi.

Zdravlje ili užitak?

- Oboje! Upravo kao i danas s ovim srdelicama i inćunima – uživam, a zdravo je. Ili kada sam na koncertu - sviram, uživam, a zdravo je.

Znate li štogod u autoimunim bolestima?

- Upoznat sam. Osobno imam vitiligo (depigmentacija na dijelovima kože) po rukama i nešto malo oko očiju. Ništa mi nije pomoglo. Doktori kada ne znaju što je uzrok, a ne znaju, uvijek kažu da je stres kriv. Kada je sunce jako moram se mazati faktorom za bebe.

Brinete li o tijelu?

- Jednom sam pokušao raditi trbušnjake, noge ispod kreveta, ruke na glavu, dođem na pola trbušnjaka i ulovi me u leđima. Odustao sam. Zatim sam se godinama rekreativno bavio s tenisom, trudio sam se i znojio, ludilo. Međutim, počeo sam imati probleme s ramenom i laktom. Morao sam prestati, jer me bilo strah da neću više moći svirati. Išao sam kod brojnih specijalista, ali nitko mi nije mogao pomoći. Na kraju je prošlo samo od sebe nakon što sam stao s tenisom. No, vozim bicikl kad god stignem, a i koncerti su mi svojevrsna tjelovježba. Nakon svirke izgledam kao da sam pao u bazen!

Koliko vam znači opuštanje i na koji način ga provodite?

- Previše sam u glazbi. U stanu imam studio i stalno nešto čačkam. Navečer pogledam film i pročitam vijesti. Nemam previše slobodnog vremena, ali ne bunim se. Radim posao koji volim pa mi to nije teško. Najbolja meditacija za mene je kada sam sam sa svojom muzikom. (Zdravlje na tanjuru)

Razgovarala: Ana TOMŠIĆ BLAŽAN

Ne možeš više znati što kupuješ. Nastao je totalni kaos oko zdrave hrane

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa