Mozaik
NAKON ŠEST MJESECI PRIPREMA

Osječanin Luka Šarić svladao Ironman triatlon
Objavljeno 29. rujna, 2017.
3,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i maraton (42.195 metara) Luka je svladao za 13 sati, 7 minuta i 18 sekundi

Nakon šest mjeseci svakodnevnih mukotrpnih treninga Osječanin Luka Šarić uspješno je, prvi put, završio triatlonsku utrku Ironman. Utrka je održana u mjestu Cervia, u talijanskoj regiji Emilia Romagna. Za 3,8 km plivanja, 180 km vožnje biciklom i maraton (42.195 metara) 49-godišnjem Šariću trebalo je 13 sati, 7 minuta i 18 sekundi.

- Plivalo se u Jadranskom moru 3800 metara, a nakon toga je bio izlaz, zona je bila udaljena kilometar od bicikla, gdje smo se iz plivačkih odijela presvlačili u biciklistička, pa onda još 500-tinjak metara guranja i tek onda smo sjedali na bicikl i vozili 180 kilometara. Originalna staza trebala je biti 180 km i 200 metara, a mi smo odvozili dva kruga s ukupno 185 kilometara - kaže Šarić, kojeg je na utrci u Italiji pratio šogor Siniša Blažeka.

- Što se tiče rezultata, izuzetno sam zadovoljan. Htio sam plivati sat i 35, plivao sam 15 minuta brže, šest i pol sati bio sam na biciklu, i to je bilo u gabaritu, a maraton mi je bila želja istrčati ispod pet sati, što sam i uspio (04:47:23) - rekao je Šarić. Neki koji su iskusili ovakve utrke kažu kako tek nakon plivanja i bicikla, kada počneš trčati, počinje pravi Ironman. “Bilo je ovo uistinu zanimljivo i odlično iskustvo”, kaže Šarić, dodajući kako je triatlon individualan sport gdje nema pomoći sa strane, sve radiš sam. Tijekom vožnje bicikla četiri su postaje za okrjepu, a u trčanju svakih 2,5 km. “Vrijeme je bilo O.K., a pretkraj utrke počeo je puhati jak vjetar. U jednom trenutku nedostajalo mi je malo mineralne, ali izdržao sam. Nisam se mogao suzdržati od sreće i emocija pri prolasku kroz cilj. Ljudi plješću, pozdravljaju te, na semaforu vidiš svoje ime, daju ti medalju, jedan od volontera cijelo je vrijeme pokraj tebe i ne pušta te dok se ne uvjeri da si fizički u redu”, kaže Šarić, koji se za prvi Ironman spremao šest mjeseci. Od 2006. sam istrčao 10-ak maratona i sedam polu-Ironmana.

Ideju da se okuša u triatlonu, Šariću je natuknuo dr. Borna Kovačić, koji mu je nakon jednog istrčanog maratona rekao da se moraju okušati i u tome. “Prije četiri godine počeo sam plivati i voziti bicikl iako prije toga nikada nisam sjeo na 'trkalicu'. Došao sam na Gradske bazene i javio se trenuru Ivanu Szabi, bez kojega Ironman ne bih mogao svladati. On me doslovno naučio plivati i voziti bicikl te me nagovorio da odradim prvi polu-Ironman u Austriji. Trčati sam počeo dosta prije, a tu mi je sa savjetima pomogao Damir Černić.”

Luka Šarić kaže da odlaska u Italiju ne bi ni bilo bez pozitivnog impulsa obitelji. “Bez razumijevanja supruge i djece ovoga ne bi bilo. Sve ovo iziskuje jako puno vremena i odricanja, a obitelj je sve to pretrpjela.”

Na pitanje hoće li mu ovo biti jedini Ironman, Šarić se nasmijao i rekao kako je svim triatloncima san odraditi utrku tamo gdje je sve počelo - u mjestu Kona na Havajima!

Milan BUGARIĆ
TREĆI IRONMAN IZ OSIJEKA

Luka Šarić je treći Osječanin koji je uspio svladati Ironman, prije njega to su uspjeli Aleksandar Tompa i Maja Urban. Puno savjeta dobio je i od iskusnih majstora triatlona, Igora Mogoruša iz Valpova i Borisa Nage iz Belišća. Šarić se prisjetio i kumova maratonaca, Ferde i Ivice Kraljevića. Sa smijehom im je zahvalio što ga “svaki put spominju u novinskim izvješćima kada završe jedan od svjetskih maratona”.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike