Dome slatki dome
BOJE I MATERIJALI

Jesen je inspirativna svojim bojama
Objavljeno 28. rujna, 2017.
Jesen u prvi plan postavlja boje i prirodne materijale, baš kao u prirodi

Dolazak novog godišnjeg doba stvara nove ugođaje u prirodi koja nas okružuje i potiče da osvježimo prostor u kome živimo. Jesen je inspirativna svojim bojama i plodovima, pa će i interijeri s jesenskim ugođajem biti poseban vizualan doživljaj.

Jesen, kao inspiracija za uređenje interijera, u prvi plan postavlja boje i prirodne materijale, baš kao u prirodi. "Jesenski" interijeri stvaraju izrazito ugodne prostorne doživljaje, pa su kao takvi omiljeni svim generacijama. Željeni ugođaji mogu se postići kroz različite stilove uređenja te je i to jedan od razloga zašto je jesen toliko prihvaćena kao izvor kreativnosti pri uređenju doma.

Paleta boja

Jesenska paleta boja provlači se od nijansi tamnozelene, žute, oker, narančaste, crvene do raskošne smeđe. Osnovna karakteristika svih boja, koje se pojavljuju kao jesenske u interijeru, je toplina, koju prenose u prostor. U skladu sa sve većim padom vanjskih temperatura, topli interijeri postaju sve privlačniji za boravak i druženje s obitelji i prijateljima. Topli ugođaj doma naglašava se dodatno prirodnim materijalima, i to ponajviše drvom s vidljivom strukturom i teksturom te stilom uređenja.

Žuta je jedna od dominantnih boja koje u jesensko doba nalazimo u prirodi. Primijenite žutu kao jednu od osnovnih boja u interijeru. Odabirom klub garniture u ovoj boji, ona će dobiti zapaženu ulogu u prostoru, a svojim kontrastom prema namještaju i podnim oblogama u ugodnim smeđim nijansama, stvorit će atraktivan koloristički efekt. Garnituru naglasite dekorativnim jastučićima u drugoj boji.

Ako želite smirenije kolorističke doživljaje u dnevnom boravku, prostoru u kome se najviše boravi, odaberite nijanse od krem do smeđe boje u kombinaciji s drvom kao materijalom koji se provlači kroz elemente namještaja. Nijansiranjem smeđih i krem tonova, koji ne stvaraju dinamične vizualne efekte, možete postići smirenu i profinjenu prostornu kompoziciju. Kako biste pojačali večernje ugođaje, poigrajte se svjetlosnim efektima i dizajniranim svjetiljkama.

Blagovaonica je izuzetno važan dio doma, pa se odabiru boja i materijala, koji će vas okruživati dok objedujete, posvetite s posebnom pažnjom. Ako je jesen izvor inspiracije, ne oklijevajte uvesti drvo u interijer, a cijeli ugođaj možete začiniti i zlatnim tonovima. Oni se mogu pojaviti diskretno i elegantno u obliku tekstilne obloge stolica ili klupe. Zlatni tonovi na plišanom materijalu mogu biti vrlo decentni i prihvatljivi za sve stilove uređenja. Blagovaonski stol dekorirajte ukrasnim posudama, npr. staklenim kako bi kroz njih bili vidljivi jesenski plodovi.

Za što bolje opuštanje u spavaćoj sobi, odaberite smirujuće nijanse jesenske palete boja. Uz standardne nijanse žute i smeđe, uvedite i malo brončane, koja se može pojaviti na dekorativnim jastučićima i cijeli ugođaj podići na profinjeniji nivo. Naglašeno uzglavlje kreveta, dekorativne noćne svjetiljke i topla podna površina osigurat će atraktivan izgled spavaće sobe.

Kako bi vam vrijeme provedeno u kuhinji bilo što ugodnije, odaberite boje koje će same po sebi stvarati ugodan ambijent. Kombinacijom smeđih i narančastih tonova stvorit ćete tople i dinamične prostorne ugođaje kuhinje. Veliki prozor ili staklenu stijenu oslobodite od zavjesa i zastora ako ste okruženi prirodom. Dopustite jeseni da „otvorenim“ pogledom uđe u vaš dom, u vašu kuhinju, ispunjenu njezinim raskošnim bojama.

Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje su svojim dizajnom puno bliže unošenju prirodnih ugođaja od modernih minimalističkih. Ovakvim kuhinjama potrebno je samo malo, primjenom dekorativnih tkanina ili dekoracijama plodovima jeseni, da se stvore potpuno opuštajući prostori. Rustikalne kuhinje su osobito preporučljive u kućama u prirodi ili apartmanima u kojima želite potpuno uživati u odmoru. Jesen je inspirativna svojim transformacijama u prirodi, pa joj dopustite da inspirira i vas u jesenskom preuređenju doma!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Žuta je jedna od dominantnih boja koje u jesensko doba nalazimo u prirodi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike