Novosti
SPAČVA KRAJ VRBANJE

Azilante će iz Zagreba preseliti u Slavoniju?
Objavljeno 27. rujna, 2017.

Predstavnici udruga civilnog društva angažiranih u pružanju podrške tražiteljima azila u prihvatilištima Porin i Kutina zabrinuti su informacijama o selidbi tražitelja iz Porina na moguću novu lokaciju - u Spačvi, na autocesti Zagreb – Lipovac, blizu Vrbanje. Najavljeno im je to, kažu, na koordinacijskim sastancima u prihvatilištu. Organizacije Are You Syrious?, Centar za mirovne studije, Croatian Baptist Aid, Inicijativa Dobrodošli, Rehabilitacijski centar za stres i traumu te Liječnici svijeta smatraju da alternativna smještajna lokacija za tražitelje azila ne smije biti udaljena od sadržaja nužnih za njihovu integraciju.

- Blizina bolnice, vrtića, škole, zavoda za zapošljavanje te drugih ključnih institucija, kao i sportskih, kulturnih i vjerskih ustanova, tražiteljima azila omogućavaju postajanje produktivnim i ravnopravnim članovima hrvatskog društva. Izoliranje na udaljenu lokaciju, poput Spačve onemogućilo bi proces njihove integracije, što bi se u konačnici moglo negativno odraziti ne samo na tražitelje azila i njihove obitelji nego i na hrvatsko društvo u cijelosti - ističu.

Na naš upit o mogućoj selidbi tražitelja azila iz Kutine i zagrebačkog hotela Porin iz Ministarstva unutarnjih poslova su odgovorili kako traju pripreme za provedbu adaptacije hotela Porin te da će se pravo uređenje Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu provoditi 2018. “Adaptacija se planira u više faza kako bi se omogućio neprekinuti rad Prihvatilišta, bar u dijelu objekta. S obzirom na sve navedeno, vjerojatno će dio tražitelja međunarodne zaštite tijekom radova trebati smjestiti na drugu lokaciju. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske radi na pronalasku dodatne lokacije za smještaj tražitelja međunarodne zaštite. Razmatraju se različite opcije s ciljem da se ne naruše uvjeti smještaja, ali konačna odluka još nije donesena”, kažu u MUP-u.

Načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević, kojoj pripada naselje Lipovac, izjavio je za Glas Slavonije kako je o planu preseljenja migranata na područje svoje općine doznao iz medija. “Baš nitko me do sada po tom pitanju nije kontaktirao niti sam o tome bilo s kim službeno razgovarao, iako smatram da bih kao načelnik među prvima trebao biti upoznat s takvim planom. Nakon pojave medijskih napisa, a iskreno se nadam da će sve ostati samo na razini špekulacija, kontaktirao sam županijsku vlast, ali ni oni nemaju nikakvih saznanja niti su dobili bilo kakvu službenu informaciju. Stoga mi je u ovom trenutku na tu temu nemoguće bilo što komentirati”, kazao je Belajević.

Uz Spačvu, nagađa se da bi zamjensko prihvatilište moglo biti i u zagrebačkom naselju Borovje, u neuseljenim državnim zgradama izgrađenima za znanstvene novake. E.S./M.L.O./S.L.

Vjekoslav Belajević

načelnik općine Nijemci

Nitko me do sada po tom pitanju nije kontaktirao niti sam o tome bilo s kim službeno razgovarao.

Najčitanije iz rubrike