Osijek
LABUS SAJAM NA FERITU

Vrtićarci i učenici izvrsno se zabavljali učeći fiziku, matematiku i informatiku
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) marljivo radi na popularizaciji znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike - ključnih sastavnica STEM područja o kojemu se danas sve više govori kao o jednoj od najvažnijih stavki u revitalizaciji i razvoju gospodarstva čitave zemlje.

LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) aktivnost je fakulteta koja se održava tijekom cijele školske godine, a u okviru kojega učenicima i nastavnicima FERIT nudi da zajedno dođu na fakultet i praktično eksperimentalno odrade dio svoje nastave. Kako se ova aktivnost pokazala vrlo uspješnom, FERIT je odlučio 22. i 23. rujna u dvorištu i zgradi fakulteta na kampusu prirediti LABUS sajam s prezentacijama trenutne ponude LABUS aktivnosti i radionica te prezentacije praktičnih studentskih radova koje su izradili u okviru završnih i diplomskih radova, namijenjen učenicima osnovnih srednjih škola i njihovim nastavnicima, ali i djeci vrtićkog uzrasta te svim zainteresiranima.

- Zanimanja iz STEM područja generiraju ostala radna mjesta iz ostalih područja i potiču ono što je nama najvažnije u regiji, a i šire – proizvodnju i izvoz. Da bismo mogli obrazovati dovoljan broj inženjera i općenito studenata iz STEM područja, ključan ulaz je zainteresiranost osnovnih i srednjih škola, stoga mi kroz ove aktivnosti želimo njima pokazati da je STEM zanimljiv, da ima praktičnu primjenjivost i eksperimentalnu prirodu. Nadamo se da će ih i kada se vrate u svoje školske klupe taj dojam držati motiviranima za ostatak nastave i da će eventualno upisati neki studijski program iz STEM poručja, možda baš na FERIT-u – poručio je izv. prof. dr. sc. Kruno Miličević, prodekan za nastavu i studente.

Među brojnim štandovima i radionicama svaki posjetitelj je pronašao nešto što ga zanima, ovisno o njegovom uzarstu i interesima. Bilo je tu svakavih tehnoloških čuda i inovacija - od robota, dronova, računalnih igara koje su izradili studenti, prezentacije 3D printanja i modeliranja...

Bruno Milobara, učenik 2. razreda Gimnazije u Požegi, upustio se u rješavanje matematičkih i fizikalnih mozgalica. FERIT ga je, kaže, oduševio i nada se da će baš u Osijeku upisati studij elektrotenike. Nešto dalje, vrtićarce iz osječkog DV Regoč oduševili su LEGO Mindstorm edukacijski roboti, i baš svi su željeli pokušati upravljati jednim od njih.

Jasenka PEJAKOVIĆ

U posljednjih godinu dana u LABUS aktivnostima na FERIT-u sudjelovalo je 600 učenika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike