Regija
18. DAN POLJA DUHANA

Tolušić duhancima: Poticaje ćete dobiti i dobivat ćete ih
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Stav svih sudionika je da treba očuvati proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji

VIROVITICA - U organizaciji Hrvatskih duhana, u prostorima tvrtke u Virovitici počelo je održavanje 18. Dana polja duhana, na kojemu su prezentirani rezultati pokusnih istraživanja te provođenja tehnoloških mjera uzgoja duhana, usklađenih sa zahtjevima kupaca i standardima BAT grupe. Uz domaćine, na čelu s predsjednikom Uprave Zlatkom Plešom, članom Uprave za operacije Ivanom Lekom, Ramom Addankijem, predsjednikom Uprave BAT Adria, Danu polja duhana nazočili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin te brojni proizvođači duhana. Zajednički stav svih sudionika bio je da je i dalje cilj opstojnost primarne proizvodnje duhana na području Podravine i Slavonije.

- Sve u duhanskoj industriji kreće od duhanskog lista, a ja bih to malo modificirao i rekao: sve kreće od duhanskog lista i proizvođača koji taj list sadi, uzgaja i realizira proizvod koji je bitan za duhansku industriju. Industriji treba duhanski list, ali mislim da industriji, a tako isto i Ministarstvu, Županiji, gradu i državi, treba i zadovoljni proizvođač koji je korektno plaćen za ono što radi i koji pronalazi smisao poslovanja i u ovom sektoru. Ja i dalje mislim da duhanska proizvodnja ima itekako smisla u RH, pa tako i u ovoj županiji. Posljednjih nekoliko nekoliko godina imamo pad proizvodnje, bilo je tu imalo šumova između proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, hoće li biti poticaja, ali evo danas mogu reći svim duhanskim proizvođačima: poticaji nisu vaša briga, nego moja. I zato sada kažem, poticaje ćete dobiti i dobivat ćete ih. Drago mi je da novi vlasnik razumije sve vaše potrebe i eto, cijena je ove godine ipak otišla nešto gore i siguran sam da proizvođači duhana ovdje mogu biti relativno zadovoljni. Mi kao Ministarstvo možemo pomoći puno više, mjere osiguranja kroz Program ruralnog razvoja kasne, bit će gotove kroz nekih mjesec dana, i imat ćete gotove odluke što ste i koliko dobili, a radimo posebne mjere za izgradnju sustava navodnjavanja, odnosno opremanje vas pojedinaca koji takav sustav već imate, što je jako bitno za proizvođače duhana. 2018. godine ide novi zakon o duhanu, koji svi moramo pametno napraviti, i njime sretni i zadovoljni prije svih moraju biti proizvođači – rekao je ministar Tolušić.

- Mi ćemo s idućom godinom završiti investicijski ciklus u tvornicu cigareta u Kanfanaru i očekujemo proizvodnju od približno 12,5 milijardi cigareta. To je 50 posto više nego što smo proizvodili prije akvizicije. Fokus tvornice su izvozna tržišta, koja su se totalno promijenila. Prilika koju imamo da smo član globalne grupacije jest platforma na kojoj Kanfanar bazira svoj rast, i to je zasigurno velika prilika za cijeli ovaj kraj. Kanfanar će postati i regionalno središte za proizvodnju duhanskog poluproizvoda kojim ćemo onda snabdijevati ostale tvornice, a to je prvenstveno rezani duhan. Potencijal itekako postoji – naglasio je član Uprave za operacije Ivan Leko iz BAT-e.

Vladimir GRGURIĆ
Predavanje o sušenju duhana

Dani polja duhana nastavljeni su na imanju OPG-a Ontl u Špišić Bukovici predavanjem o sušenju duhana prema uputama BAT-ovih stručnjaka. Inače, ove godine Hrvatski duhani obilježavaju i 60 godina rada u organizaciji proizvodnje duhana s proizvođačima na području RH.

Tomislav Tolušić

Ministar poljoprivrede

Industriji treba duhanski list, ali joj, kao i državi, treba i zadovoljan, korektno plaćen proizvođač

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike