Regija
O VIJEĆNIČKIM NAKNADAMA

HDZ-ovi vijećnici žele paušal, a ne plaćanje prema prisutnosti na sjednicama
Objavljeno 23. rujna, 2017.

VINKOVCI - Na sjednici Vukovarsko-srijemske županije nezavisni vijećnici zatražili su da se smanje naknade vijećnicima tako da budu plaćeni prema prisutnosti na sjednicama, a ne da dobivaju mjesečni paušal. Mjesečni paušal vijećnici primaju bez obzira na to je li u tom mjesecu održana sjednica Skupštine, pa je HDZ-ova većina u Skupštini taj prijedlog odbila. Vijećnik i saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, Tomislav Panenić, upozorio ih je da ne poštuju vlastitog ministra Lovru Kuščevića koji je sredinom rujna u javnu raspravu poslao Prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Upravo je u tom Zakonu jedna od bitnih promjena odredba da član predstavničkog tijela može biti plaćen isključivo po sjednici na kojoj je prisutan.

- Da nema ovog prijedloga zakona, mene biste nazvali populistom, pa se nadam da i svog ministra Kuščevića ne smatrate populistom - rekao je Panenić.

Prijedlogom izmjena predlagalo se i smanjenje naknade za predsjednika Skupštine, koja je među najvećima u Hrvatskoj i iznosi 8200 kuna, što je u nerazmjeru s većinom plaća koje zaposlenici primaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je u 2016. iznosila prosječno 3783 kune. Na kraju je Panenić komentirao kako bi za taj novac mogli imati stalno zaposlenog predsjednika Skupštine, a ne volontera.

Živi zid Vukovarsko-srijemske županije nakon sjednice Županijske skupštine oglasio se priopćenjem za javnost, u kojem navode kako do daljnjeg obustavljaju sve aktivnosti oko OŠ Nikole Andrića u Vukovaru jer je župan Božo Galić obećao hitno rješavanje ovog problema. “Na sjednici Županijske skupštine predsjednik Kluba vijećnika Živog zida Damir Maduna ponovno je inicirao aktualnu temu katastrofalnog stanja u kojem se nalazi OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Na pitanje što je Županija, kao osnivač, poduzela i što kani poduzeti, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić izvijestila je da je Županija osigurala svu projektnu i drugu dokumentaciju te da je to sve što u ovom trenutku može učiniti jer se čeka donošenje zakonske regulative po kojoj bi novac osiguralo resorno ministarstvo. Nakon toga riječ je uzeo župan Božo Galić: 'Nećemo čekati nikakve zakone, imamo svu dokumentaciju, idemo osigurati financijska sredstva preko Fonda za obnovu i razvoj i obnoviti školu.' S obzirom na energičnu reakciju župana, nadamo se da će svoje obećanje ispuniti”, stoji, između ostalog u priopćenju koje potpisuju Damir Maduna i Pavao Josić. M. Kokaj

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike