Svijet
IZBORI U NJEMAČKOJ

Nakon 70 godina nacisti u Reichstagu?
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Merkel vodi i očekuje se da će pobijediti, ali će s nekim morati koalirati. Krajni desničari AfD dobivaju 11 % glasova

Konzervativci Angele Merkel zadržali su veliku prednost pred svojim socijaldemokratima u istraživanju javnoga mišljenja tri dana prije izbora. Analitičari predviđaju pobjedu Merkel, ali pitanje je tko će dobiti dovoljno glasova da koalira s njenim konzervativcima.

Istraživanje Forchugsgruppe Wahlen za televiziju ZDF pokazalo je da blok CDU/CSU Angele Merkel dobiva 35 posto, dok je SPD na 21,5 posto. Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), za koju se očekuje da će biti prva krajnje desna stranka u parlamentu u više od pola stoljeća, čini se da će biti treća s 11 posto. Propoduzetnički Slobodni demokrati (FDP) su na 10 posto, iza njih radikalna ljevica na 8.5 posto, a Zeleni na 8 posto. To bi glede mogućih koalicija moglo značiti “veliku koaliciju” između Merkelinih konzervativaca i SPD-a ili trostruki savez konzervativaca, FDP-a i Zelenih.

Pošto se 35 posto potpore neće pretvoriti u dovoljan broj zastupnika za samostalnu vladavinu, konzervativci Angele Merkel bit će prisiljeni potražiti jednog ili više partnera. To će donekle baciti sjenu na kancelarkin uspjeh i zakomplicirati formiranje vladajuće koalicije.

“Govorim svima da ovi izbori još nisu odlučeni", upozorila je Merkel, očigledno zabrinuta zbog pada potpore njezinoj stranci u anketama, ističući da je svaki glas važan. U novom sazivu Bundestaga bit će zastupljeno najmanje šest stranaka, što se nije dogodilo od 1990. godine. “Doista ne znamo kakvu ćemo imati vladu. Nakon glasanja u nedjelju slijedi politička neizvjesnost”, rekao je Sudha David-Wilp, analitičar instituta Marshallov fond za Njemačku. Budući da za CDU/CSU ne dolazi u obzir suradnja s AfD-om i radikalnom ljevicom, preostaje im ili nova velika koalicija sa socijaldemokratima, što sve veći dio biračkog tijela SPD-a ne želi, ili dogovor s liberalima (FDP) i Zelenima. Problem je što FDP-ovih devet posto glasova neće Angeli Merkel osigurati potrebnu većinu, pa bi se mogla udružiti i sa Zelenima. Takva tročlana koalicija postoji odnedavno na regionalnoj razini na sjeveru Njemačke. Na saveznoj razini takve koalicije još nikada nije bilo i mnogi se pitaju kako će biti provediva u praksi s obzirom na velike razlike između Zelenih i FDP-a.

Merkel stoga ima čime razbijati glavu i nakon izbora je očekuju prilično teški i dugi pregovori, smatra Thorsten Benner iz Globalnog instituta za javnu politiku. Pregovori će se voditi u napetom ozračju zbog očekivanog ulaska populističke desnice u parlament. “Ovo je prvi put u više od 70 godina da ćemo imati naciste u Reichstagu”, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Dosad je naduže na vlasti bio Helmut Kohl, 16 godina. Pobijedi li na izborima i odradi cijeli mandat, Angela Merkel će ga sustići.

Vuk TEŠIJA/H
Schulz 22 godine u parlamentu

Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare, Schulz je svojevrsni novak na njemačkoj nacionalnoj političkoj sceni. Pune 22 godine proveo je u Europskom parlamentu, uključujući posljednjih pet kao njegov predsjednik. Rođen je 20. prosinca 1955. u skromnoj obitelji u Hehlrathu, pokraj Aachena, na tromeđi Njemačke, Nizozemske i Belgije. Schulz je u mladosti bio talentirani nogometaš, ali dvije teške ozljede koljena u dobi od 18 godina ispriječile su se ispunjenju njegova sna da postane profesionalni nogometaš. Priznaje da je kao mladić puno pio, a onda je prije više od 30 godina odlučio prestati i od tada nije popio ni kapi.

Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

Najčitanije iz rubrike