Kultura
RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA STJEPANA GRAČANA U MLU

Provokativno kiparstvo koje promatrača ne ostavlja ravnodušnim i igra na emocije
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira, kaže Daniel Zec, autor izložbe

Retrospektivna izložba akademskog slikara Stjepana Gračana otvorena je u četvrtak, 21. rujna u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Iako se sam Gračan, zbog zdravstvenih razloga, nije mogao pojaviti na otvorenju, posjetitelje to nije omelo u naumu da među prvima razgledaju radove o kojima pričaju svi koji su ih uživo vidjeli.

Riječ je o kiparu čije je djelo ostavilo dubok trag u povijesti hrvatskog kiparstva zbog njegova specifičnog likovnog i kiparskog izričaja te radikalne figuracije. Gračanova ubojita poetika apsolutnog ekspresionizma nije izgubila na svojem intenzitetu ni na svojoj žestini i osjetljivosti za probleme suvremenog vremena, baveći se onom mračnom stranom naše zbilje.

Prošle je godine u Zagrebu u medijima ova izložba proglašena najprovokativnijom izložbom godine.

- Gračanovo kiparstvo i jest provokativno. Ono ne ostavlja posjetitelje ravnodušnim. Igra na emocije. Sve je vezano uz motive koje Gračan eksploatira. Mnoge reakcije posjetitelja su da se radi o nečem blasfemičnom ili preradikalnom, ali zapravo to nije ništa novo. Stjepan Gračan na likovnoj je sceni više od pedeset godina, stoga su takve reakcije i zakasnjele - rekao nam je viši kustos MLU-a Daniel Zec, ujedno i autor ove izložbe, koji je imao čast otvoriti izložbu s ravnateljicom Jasminkom Mesarić.

Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje sve čega se dotakne. Od kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njihovom ružnoćom i odbojnošću, zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode i ljepote, s kojima je umjetnost, po definiciji, stoljećima bila vezana - stoji u ulomku predgovora Zdenka Rusa u prošlogodišnjem katalogu izložbe “Stjepan Gračan, retrospektiva”.

Dodajmo da će posjetitelji ovu izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek imati prilike razgledati sve do 25. studenoga.

Adrian ANDREJEK

poetika

NIJE IZGUBILA NA SVOJEM INTENZITETU

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente