Kultura
GISKO: OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "SVJETLOST I MAGLA" MARIJE POPLAŠE I SARE RANOGAJEC

Fotografijama pokazale da u Auschwitzu vrijeme nije stalo, nego da to mjesto živi
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Uz brojne posjetitelje u auli GISKO-a otvorena je izložba fotografija "Svjetlost i magla", autorica Marije Poplaše i Sare Ranogajec, nastalih tijekom njihovog četveromjesečnog rada u Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Autorice su priredile 30 dijelom digitalnih, a dijelom analognih fotografija u crno-bijeloj tehnici i u boji. Cilj njihove izložbe je predstaviti Auschwitz kao drugačije mjesto od onoga kakvim ga javnost inače percipira.

- Kada čujete riječ Auschwitz, odmah zamislite bodljikavu žicu, stražarnice, znak "Arbeit macht Frei". Mi smo željele pokazati da u tom mjestu vrijeme nije stalo, da ono i dalje živi i diše – objašnjavaju Marija i Sara, čije su fotografije iz Auschwitza pogled kroz oči zatvorenika na prizore u prostoru koje su imali u logoru. Svoj osobni pečat u ovoj priči djevojke su dale citatima koje prate i objašnjavaju fotografiju, jer, istaknule su – samo gledajući fotografije nećete naići na ništa potresno.

- Na prvi pogled ne možete znati da je fotografija napravljena u Auschwitzu I, II ili III. Morate pročitati tekst ispod fotografije, odnosno citat koji je direktno izvučen iz memoara dostupnih u fondu GISKO-a, i koji objašnjavaju kako je bilo kada je tu bio logor, dok fotografije prikazuju kako Auschwitz izgleda danas – objašnjava Sara, dodavši kako je i sam naziv izložbe direktna poveznica najčešćeg motiva u memoarima kada zatvorenici opisuju prostor. Jedina fotografija koja prikazuje osobni predmet koji je ostao od zatvorenika jest fotografija plakata izložbe, a autorice su je odabrale jer je drugačija od drugih i jedina nije dio prostora kakav je ondje danas.

- Upravo ta posuda, taj predmet, govori o svjetlosti. Njima je posuda značila život. Ako nisu imalu posudicu, hranu nisu dobivali, što je bila jedna od najvećih nesreća u logoru – istaknule su autorice. Marija i Sara dobitnice su nagrade u 2017. godini "If not for those ten...", koju Memorijalni muzej Auschwitz-Birkenau dodjeljuje za deset najboljih volontera te godine. Nagrade su im uručene početkom srpnja u sklopu Međunarodnog vijeća Auschwitz-Birkenau u povodu 70. obljetnice. Izložba će biti postavljena do 12. listopada 2017., a namijenjena je svim zainteresiranima. J.Pejaković

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente