Novosti
NOVI ŠEF OSJEČKO-BARANJSKE POLICIJE

Ladislav Bece: Promijenit ćemo negativnu percepciju policije, ovdje smo da služimo građanima
Objavljeno 21. rujna, 2017.
Željko Prša: policija nije tu da provodi nepotrebnu represiju, nego da djeluje preventivno

Vezani članci

MUP POVEĆAVA KOEFICIJENTE

Policajcima rastu plaće, najniža će biti oko 5000 kuna

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na prijedlog glavnog ravnatelja policije nakon provedenih internih natječaja imenovao 18 novih načelnika policijskih uprava, a među njima su i četiri načelnika slavonskih policijskih uprava. Ladislav Bece novi je načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, a tu je dužnost preuzeo od Milana Baričevića koji ju je obnašao proteklih pet godina. Novi načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske je Fabijan Kapular, PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, dok će brodsko-posavsku policiju preuzeti Antun Valić. Dariju Dasoviću, načelniku PU požeško-slavonske, mandat ističe u studenome, te je natječaj za šefa te policijske uprave još otvoren.

Preuzimajući novu dužnost Ladislav Bece najavio je podizanje razine kvalitete rada policije, ali i mnogo veću otvorenost policije prema javnosti.

Dobri rezultati

- Ova policijska uprava dugi niz godina ima dobre rezultate, a u tom smjeru planiram i ja nastaviti. Međutim, uvijek vidimo gdje ima prostora za još kvalitetniji rad. Često se tijekom zadnjih godinu dana u medijima ova policijska uprava negativno percipira zbog neke negativne represije. Moj cilj je tu percepciju promijeniti, odnosno, učiniti sve da nas građani doživljavaju onakvima kakvi jesmo, a to je da policajci prije svega štite građane, da im pomažemo, jednom rječju da policajac bude na usluzi građanima. Ubuduće ćemo biti više otvoreniji prema medijima. Osim našeg glasnogovornika, kako ja, tako i svi moji suradnici, kod nekih složenijih predmeta bit ćemo na raspolaganju za upite, a uz to ćemo i prezentirati naše rezultate - rekao je Bece na konferenciji za novinare u srijedu u Osijeku.

Novog načelnika opširnije je predstavio Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije, koji je i sam nekoć bio načelnik PU osječko-baranjske.

- Donio sam rješenje o imenovanju novog načelnika, jer su istekli petogodišnji mandati do sada imenovanim načelnicima u 18 policijskih uprava u Hrvatskoj, osim u požeško-slavonskoj i splitsko-dalmatinskoj. Načelnici policijskih uprava biraju se postupkom provođenja internog oglasa gdje se za to radno mjesto traži najmanje 15 godina radnog iskustva u policiji, 10 godina rukovodećeg radnog iskustva i zvanje policijskog savjetnika. postupak oglasa sastoji se od dva dijela, testiranja te razgovora s povjerenstvom. Nakon ta dva dijela kao najbolji kandidat predložen je Ladislav Bece, pa je slijedom toga glavni ravnatelj policije Nikola Milina predložio ministru imenovanje Ladislava Becea za načelnika, što je ministar i potpisao, te ga je imenovao novim načelnikom PU-a za sljedećih pet godina - kazao je Željko Prša.

Dodao je kako se Bece pokazao najboljim kandidatom na temelju svojih stručnih znanja i iskustava “jer je biti načelnik policijske uprave vrlo odgovorna i časna dužnost u sustavu Ravnateljstva policije gdje se od istoga zahtijeva pojačan i izniman angažman na području svoje policijske uprave”.

Sigurnost građana

- Očekuje se da on sa svojim suradnicima učini sustav funkcionalnijim, stabilnijim, čvršćim i boljim nego što je to bilo do sada. Zadaće PU-a dobro su poznate, a temeljna zadaća je osigurati svima primjeren i visok stupanj sigurnosti građana i njihove imovine. Pri tome ćemo nastojati subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana podići na još bolju razinu. Znam iz vremena dok sam bio načelnik da Služba prevencije radi to jako dobro i sigurno su prema svojim rezultatima rada među ponajboljima u državi - dodao je zamjenik glavnog ravnatelja policije. I on se osvrnuo na odnose s javnošću.

- Nastojat ćemo biti što otvoreniji prema javnosti i informirati je bolje i više nego do sada o svim važnim događajima bitnim za stanje sigurnosti na području ove policijske uprave. Intencija je da relevantne osobe to javnosti prezentiraju javnosti kada to bude značajno, počevši od samog načelnika uprave do njegovih najbližih suradnika načelnika sektora i voditelja službi, te načelnika policijskih postaja. Uvjeren sam da smo dobro birali, da je Ladislav Bece odličan kandidat koji će svojim radom u budućnosti opravdati naše povjerenje - kazao je Željko Prša.

Milan Baričević na mjesto načelnika imenovan je u rujnu 2012. godine. Tu je funkciju preuzeo od Željka Prše koji je postao čelnik osječko-baranjske policije u ožujku 2011. godine.

Istaknimo i to da će zagrebačku policiju u idućih pet godina voditi Marko Rašić, a varaždinsku Predrag Benčić, međimursku preuzima Ivan Sokač, a krapinsko-zagorsku Darko Car. Dubrovačko-neretvansku policiju vodit će Ivan Pavličević, u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj ostaje Ivica Kostanić, dok zadarsku policiju preuzima Anton Dražina. Tomislav Dizdar preuzima primorsko-goransku policiju, Alen Klabot dolazi na mjesto načelnika istarske policije, a Josip Ćelić na mjesto načelnika karlovačke policije. Načelnikom Policijske uprave ličko-senjske imenovan je Josip Biljan, dok je načelnik sisačko-moslavačke policije imenovan Luka Pešut. U bjelovarsko-bilogorsku policiju dolazi Jakob Bukvić, dok je načelnikom koprivničko-križevačke imenovan Vjekoslav Štimac. U splitsko-dalmatinskoj policiji ostaje načelnik Slobodan Marendić.

Sandra LACIĆ

Željko Prša

zamjenik glavnog ravnatelja policije

NISMO TU DA PROVODIMO REPRESIJU

Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije, istaknuo je da će s posebnom pozornošću pratiti rezultate rada PU osječko-baranjske i nastojati maksimalno sa svoje sadašnje pozicije pomoći, te kaže: “Od njih se očekuje da rezultati, a koji su i sada dobri, budu još bolji te da sustav bude učinkovitiji i efikasniji, i da naša poruka prema građanima bude jasna, da se vidi kako mi nismo tu da provodimo nepotrebnu represiju, nego da primarno nastojimo preventivno djelovati”.

BECE JE U POLICIJI VIŠE OD 30 GODINA

U sustavu policije Ladislav Bece je od 1986. godine. Primarno i najviše radio je na poslovima vezanim uz promet, a potom na onima vezanim uz kriminalističku tehniku. Bio je i službenik u ekipi za očevide, a potom dugo godina načelnik Sektora službe za očevide i kriminalističku tehniku, u jednome od najvažnijih segmenata rada u policiji vezano uz prikupljanje dokaza koje kasnije treba pretvoriti u dokaze tijekom suđenja. Sudionik je Domovinskog rata i diplomirani kriminalist u zvanju policijskog savjetnika. Mediji su zamoljeni da puste novog načelnika da se kraće vrijeme upozna sa svim sigurnosnim problemima i segmentima novog posla. “Dajte mu poštedu nekoliko dana”, s osmijehom je rekao Željko Prša.

iskustvo

U SUSTAVU POLICIJE LADISLAV BECE JE OD 1986.

ANTUN VALIĆ NOVI JE NAČELNIK PU BRODSKO-POSAVSKE

Antun Valić, novi je načelnik Policijske uprave brodsko-posavske. Dosadašnji načelnik Policijske postaje Slavonski Brod, diplomirani je kriminalist koji je policijsku karijeru započeo 1991. godine. Radio je u Specijalnoj jedinici policije, u Postaji prometne policije, Odsjeku policije, napredovao do pomoćnika načelnika Postaje prometne policije, potom načelnika Postaje prometne policije, pa načelnika Policijske postaje Slavonski Brod. Antun Valić je zahvalio na ukazanom povjerenju, istaknuvši da mu je čast svojim radom opravdati to povjerenje. Također je naglasio da zajednički rad i dobra suradnja institucija, građana i policije doprinose osjećaju sigurnosti u životnom okruženju, čemu će u budućem radu kao načelnik policijske uprave doprinijeti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike