Novosti
NIŠTA OD PONIŠTENJA JAVNE NABAVE ZA ORTOPEDIJU

KBC Osijek mora platiti 50.000 kuna odštete tvrtki J&J
Objavljeno 19. rujna, 2017.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave naložila je u svojoj odluci od 14. rujna Kliničkom bolničkom centru Osijek da u roku od 16 dana od objave ovog rješenja tvrtki Johnson & Johnson isplate troškove žalbenog postupka u iznosu od nešto više od 50 tisuća kuna.

Epilog je to odluke o poništenju postupka javne nabave za ugradbeni i potrošni materijal za ortopediju, u kojemu je Klinički bolnički centar Osijek trebao biti središnje državno tijelo za javnu nabavu. Podsjetimo, Klinički bolnički centar Osijek imenovan je još 2015. godine središnjim tijelom javne nabave za ortopedski materijal za 29 bolničkih ustanova u Hrvatskoj. Do sada je u Hrvatskoj proveden tek jedan takav postupak, koji je vodila klinika za ortopediju Lovran. Kada su spomenuti ugovori krajem svibnja 2015. istekli, tražilo se novo rješenje i odlučeno je da novo tijelo javne nabave bude KBC Osijek. No, iako je ponude dostavilo deset ponuditelja, KBC Osijek nije obavio postupak pregleda i ocjena ponuda, već je cijeli natječaj odlučio poništiti 7. srpnja ove godine. Ova odluka objavljena je 10. srpnja u Narodnim novinama, a riječ je o nabavi u vrijednosti od 136 milijuna kuna. Na takvu odluku osječke bolnice odmah je reagirala tvrtka Johnson & Johnson, koja je uložila žalbu DKOM-u te zatražila poništenje odluke o poništenju postupka javne nabave, ali i naknadu troškova u iznosu nešto višem od 100.000 kuna. Kao razloge za poništenje odluke o javnoj nabavi KBC Osijek je u srpnju naveo navodne promjene cijena na tržištu, ali i razvoj novih proizvoda na ortopedskom tržištu. U odluci je stajalo i kako KBC neće provesti novu javnu nabavu jer cijeli postupak prelazi pod nadležnost Ministarstva zdravstva. Čini se kako će osječka bolnica ipak morati nastaviti postupak javne nabave jer u u svojoj odluci Državna komisija navodi da osječka bolnica “nije dostavila relevantne dokaze o tome da su se u bitnome promijenili uvjeti na tržištu u smislu kretanja tržišnih cijena te da je došlo do razvoja novih proizvoda, te da bi se donošenjem odluka o odabiru naštetilo sustavu nacionalnih financijskih sredstava poreznih obveznika”.

U skladu s tim DKOM je donio odluku kako se poništava odluka osječke bolnice o poništenju odluke o javnoj nabavi u onim grupama u kojima je ponuditelj i tvrtka Johnson & Johnson. Neslužbeno doznajemo kako je riječ o otprilike 80 posto vrijednosti nabave. Protiv ovakve odluke DKOM-a ne može se uložiti žalba, već tek pokrenuti upravni spor.

Nefreteta Z.EBERHARD
USTAVNI SUD: TRAUMATOLOZI NE MOGU BITI I ORTOPEDI

Ustavni sud RH ukinuo je 5. rujna odluku o tome da se općim kirurzima sa subspecijalizacijom iz traumatologije priznaje i zvanje ortopeda. Naime, bivši ministar zdravstva Siniša Varga donio je odluku, a za koju je smatrao da se temelji na određenim direktivama EU-a da svi kirurzi sa subspecijalizacijom iz traumatologije mogu nositi i zvanje ortopeda. Hrvatsko ortopedsko društvo pri HLZ-u zbog toga je podnijelo tužbu Ustavnom sudu, koji je 5. rujna poništio sporni pravilnik. Upravo zbog tog razloga dva člana stručnog povjerenstva za javnu nabavu u ortopediji to više ne smiju biti, a riječ je o prof. dr.sc. Aljoši Matejčiću i prof. dr. sc. Božidaru Šebečiću iz Zagreba.

Poništena je odluka koja se odnosi na otprilike 80 posto vrijednosti nabave