Novosti
PROBLEMI POLICIJE NA TERENU

Suočavaju se s nasilnicima bez pancirki i pravih ovlasti
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Snimke osumnjičenog za pljačku u Dubrovniku koji se oslobađa iz policijskih lisica te pljuje i psuje novinare, ponovno su potegle pitanje opremljenosti hrvatske policije.

Iako bi policija trebala značiti “sigurnost i povjerenje”, često se događa da policajci ne mogu odraditi pošteno svoj posao zbog zastarjele opreme, ali i zakonski loše reguliranih ovlasti.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle dvije godine na radnom mjestu ozlijeđeno je 180 policajaca, od čega šest teško i 174 lakše. Za usporedbu, u sukobu s policijom u istom razdoblju, 70 građana ozlijeđeno je lakše i dvoje teško.

Zakonodavstvo

Sindikat policije Hrvatske (SPH) godinama upozorava nadležne na probleme s kojima se policajci svakodnevno susreću na terenu, jer zasigurno nije isto cijeli dan hodati ulicama, ili sjediti u toploj kancelariji u nekoj policijskoj postaji ili upravi.

- Što se tiče slučaja iz Dubrovnika to ipak nije pravilo. Za sada nemamo podatke o tome što se točno dogodilo, odnosno jesu li lisice bile dobro zaključane, ili je u pitanju nešto drugo, no one su nama najmanji problem. Neke mogu biti stare i 50 godina, pa ako su u redu i dobro održavane i dalje služe svojoj svrsi – kaže Edin Sarajlić, glavni tajnik SPH.

U vezi napada na policajce ističe da je i dalje problem zakonodavstvo. U dva navrata mijenjan je Kazneni zakon, te je u jednom slučaju donesen zakonski okvir prema kojem je ubojstvo policijskog službenika postalo automatski teško ubojstvo za koje je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora. U drugom slučaju došlo je do izmjene kazne za napade na policajce. Međutim, još uvijek je omalovažavanje policijskog službenika prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 100 DEM (njemačkih maraka), valute koja uopće više ne postoji. “Policajci privedu osumnjičenog sucu za prekršaje i on mu odredi kaznu od 300 kuna. Ta kazna stvarno nema nikakav preventivni učinak, pogotovo ako se usporedi s nekim drugim kaznama. Primjerice, za nevezanje sigurnosnog pojasa u vozilu kazna je 500 kuna. Treba intenzivno raditi na tome da se konačno i taj zakon promjeni”, dodaje glavni tajnik SPH.

Uz to što je policiji ograničeno korištenje vatrenog oružja svedeno na krajnju nuždu i nužnu obranu, kao i kod svakog drugog građanina, problem je i to što policajci nemaju nikakvu zaštitu.

- Mnogo veći problem je što nemamo zaštitne prsluke tzv. pancirke. Tražili smo da bar po jedan prsluk bude u svakom vozilu, kao i po jedno automatsko oružje. Kada policajac dođe na mjesto razbojništva ili ubojstva, nikada ne može biti siguran da ga neće dočekati naoružana osoba i pucati u njega. Da su policajci u takvim slučajevima bolje opremljeni dobilo bi se na vremenu, jer umjesto da se čekaju interventne jedinice, mogli bi odmah reagirati. Ovako se može dogoditi da naoružani počinitelj pobjegne, a onda je pitanje hoće li ga se pronaći – kaže Edin Sarajlić.

Istrošene odore

Sindikat policije Hrvatske poslao je početkom rujna dopis ministru unutarnjih poslova u kojem upozorava na lošu kvalitetu, nedostatak i istrošenost policijskih odora. Iz SPH u njemu traže da se pokaže politička volja kako bi se opremljenost policajaca dovela u optimalno stanje. Pri tome ističu da misle prije svega na odore, ali i ostalu opremu, kao što su naoružanje, zaštitni prsluci, kompleti za nošenje oružja, “pepper” sprejeve i drugo. U dopisu ministru SPH dodaje da pojedina skladišta u policijskim upravama nisu dobila cipele i zimske jakne više od dvije godine.

- Odore koje su posljednje podijeljene dosta su brzo otišle i treba ih obnoviti. Nerijetko odore iz 90-ih još uvijek imaju boju i teže su se habale. Navodno je javna nabava u tijeku, ali i tu dolazi do problema. Često se netko žali na natječaj pa se sve bespotrebno zavlači, a trpe kako policajci tako i građani – dodaje glavni tajnik SPH.

Sandra LACIĆ
GDJE SU SLUŽBENA VOZILA?

SPH je Ministarstvu unutarnjih poslova prošlog četvrtka poslao i dopis u kojem žele znati u kojoj je fazi podjela novih policijskih vozila koja su trebala doći u kolovozu. “Dana 25. svibnja postignut je sporazum o produljenju najma za 400 policijskih vozila. Za navedena vozila napravljena je registracija, te smo informirani da će ista biti u funkciji sve dok, sukladno provedenoj javnoj nabavi (otprilike u kolovozu) ne bude isporučeno oko 580 vozila s policijskim oznakama. Molimo da nas izvijestite o dinamici realizacije navedene nabave”, stoji u dopisu SPH. Policajci su se dosta žalili i na futrole za pištolje koje oštećuju vozila. “Teško je nabavljati specijalna vozila u skladu s oružjem, ali postoje futrole koje se mogu lako prilagoditi kada policajac sjedne u vozilu. To bi zasigurno bilo jeftinije rješenje. U zemljama EU-a postoje zakoni prema kojima je sve u vezi opreme predviđeno zakonom i naše zakonodavstvo lako se može tome prilagoditi, a da pritom ne izmišljamo toplu vodu”, kaže Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske.

MUP: HVATAMO SE U KOŠTAC S NASLIJEĐENIM PROBLEMIMA

“Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović od preuzimanja dužnosti u lipnju ove godine sa svojim najužim timom suradnika suočio se i uhvatio u koštac s naslijeđenim stanjem nedovoljne i neadekvatne opremljenosti policijskih službenika i upravo na rješavanje tog pitanja usmjerio sve svoje kadrovske i financijske potencijale”, ističe se u priopćenju za javnost MUP-a, objavljenom nakon dubrovačkog slučaja. “Iako je i ranije bilo prilike za rješavanje ovog važnog pitanja za hrvatsku policiju, ono nije riješeno na zadovoljavajući način. Prioritet je ovog vodstva Ministarstva unutarnjih poslova da s novim stručnim suradnicima uspješno provedu i realiziraju ranije neuspjele postupke javne nabave, zbog čega su izvršene i određene kadrovske promjene. U idućih 60 dana, odnosno do kraja tekuće godine, intenzivirat će se postupci ugovaranja i realizacije nabave prioritetno glede pitanja radne odore, a jednako tako i tehnike”, ističe MUP.

Najčitanije iz rubrike