Mozaik
MARATON LAĐA U VINKOVCIMA

Pobjedu odnijela Udruga
lađara Gospe Karmelske Krvavac
Objavljeno 17. rujna, 2017.

Na rijeci Bosut u Vinkovcima, a u sklopu 52. Vinkovačkih jeseni održana je povijesna utrka Maraton lađa u kojoj je sudjelovalo devet lađa. Udruga Vinkovački lađari na čelu s predsjednikom Stipom Sertićem organizirala je u Vinkovcima spektakularnu utrku pa su Vinkovčani i njihovi gosti mogli osjetiti duh Maratona lađa koja se tradicionalno održava u Metkoviću.

Napeta finalna utrka

Natjecalo se devet lađa, među kojima su bili: “Šumari” Bjelovar, Somborski salašari, Argonauti Bjelovar (prošlogodišnji pobjednici Maratona lađa u Metkoviću), Udruga lađara Gospe Karmelske Krvavac, Bačina, Veterani 4. gardijske brigade Metković, Gusari Komin (ovogodišnji prvaci Maratona lađa u Metkoviću), Udruga Vinkovački lađari i Udruga lađara Sv. Ilija Metković.

- Živim jedan san, ono što sam priželjkivao u Vinkovcima, to se i ostvarilo, da se Maraton lađa održi u Vinkovcima. Ovo je svojevrsna nagrada Udruge Vinkovački lađari građanima Vinkovaca i njihovim gostima u okviru 52. Vinkovačkih jeseni. Naši lađari bili su odlični, bili su drugi u grupi i ne mogu vjerovati da su ekipu Udruge lađara Sv. Ilija Metković ostavili gotovo sto metara. Naši momci su mukotrpno trenirali tijekom cijelog ljeta, a rezultat se vidi i ponosan sam na njih. Nama je bio cilj u gradu na Bosutu prezentirati lađe, a sljedeće godine ćemo imati utrku Bosutski čiklji - rekao je Stipa Sertić, predsjednik udruge Vinkovački lađari. Na samom natjecanju, kako je bilo devet lađa, bile su podijeljene u tri grupe, a pobjednici grupa vozili su finalnu utrku.

U grupnoj fazi gdje se vozilo dva kilometra u prvoj grupi su bili: Gusari Komin, Udruga Vinkovački lađari i Udruga lađara Sv. Ilija Metković, a prvo mjesto osvojila je ekipa Gusari Komin, koja se plasirala u finale. U drugoj utrci vidjeli smo nastup lađara: Veterani 4. gardijske brigade Metković, Somborski salašari te “Šumari” Bjelovar, a pobjednik grupe B bili su Veterani 4. gardijske brigade Metković, dok smo u posljednjoj utrci vidjeli sudionike C grupe: Udruga lađara Gospe Karmelske Krvavac, Argonauti Bjelovar i Bačina, a prvo mjesto osvojila je lađa Udruge lađara Gospe Karmelske Krvavac.

Bosut je stajao

U velikom finalu koje je praćeno bengalkama vidjeli smo odličnu utrku na 500 metara, a titula pobjednika tražila se između Udruge lađara Gospe Karmelske Krvavac, Gusara Komin i Veterana 4. gardijske brigade Metković. Bilo je neizvjesno do samog kraja, a pobjedu je odnijela Udruga lađara Gospe Karmelske Krvavac.

- Kako smo vozili treću utrku u grupnoj fazi, imali smo najmanje vremena za odmor, tako da smo bili malo umorni za finalnu utrku, no dali smo sve od sebe i na kraju pobijedili. Finalna utrka bila je dosta neizvjesna, rijeka Bosut nam je bila nepoznata, no kako kažem znali smo koliko vrijedimo i na kraju osvojili prvo mjesto. Organizacija u Vinkovcima bila je na vrhunskoj razini, no rijeka Bosut je stajala, ja ne znam je li ona inače stoji, no puno je drukčije na Neretvi u odnosu na Bosut - rekao je Ivan Batinić - kapetan ekipe Udruge lađara Gospe Karmelske Krvavac. Lađare je prije Maratona lađa primio Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika, a na startu utrke sve su uvodno pozdravili Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovca, Stipa Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari, te Dalibor Obradović, predsjednik Udruge lađara Neretve. Maraton lađa održao se pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, tvrtke Dilj Nexe grupa te Udruge Vinkovački lađari.

Mario KOKAJ

devet lađa

PODIJELJENO U TRI GRUPE, A POBJEDNICI SU VOZILI SU FINALE

Stipa Sertić

predsjednik Udruge Vinkovački lađari

Naši su momci mukotrpno trenirali cijelog ljeta, a rezultat se vidi i ponosan sam na njih. Nama je bio cilj u gradu na Bosutu prezentirati lađe, a sljedeće godine ćemo imati utrku Bosutski čiklji.

Najčitanije iz rubrike