Zdravlje
TRODIMENZIONALNA METODA LIJEČENJA

Schroth metoda za liječenje skolioze
Objavljeno 18. rujna, 2017.
Čak 80 % skolioza su idiopatske, što znači da im ne znamo uzrok, a češće pogađaju djevojčice u vrijeme nagloga rasta

Skolioza je kompleksna deformacija kralježnice koja uključuje promjene u sve tri ravnine:

FRONTALNA RAVNINA - lateralna devijacija prema konveksnoj strani

TRANSVERZALNA RAVNINA - rotacija kralježaka prema apexu

SAGITALNA RAVNINA - promjene u normalnim fiziološkim krivinama tijela (kifoza i lordoza).

Skolioza dovodi do potpune asimetrije tijela. Vizualno se na djetetu vidi razlika u položaju zdjelice, ramena, glave, veličini Lorenzovih trokuta. Sve to dovodi do izrazito loše posture, a u kasnijoj dobi ako se ne liječi na vrijeme i do bolova, lošije kvalitete života, degenerativnih promjena na kralježnici, smanjenja dišnog kapaciteta pluća. itd. Čak 80 % skolioza su idiopatske, što znači da im ne znamo uzrok, a češće pogađaju djevojčice u vrijeme nagloga rasta, i to u dobi između 11. i 14. godine. Rano otkrivanje skolioze ključ je uspjeha u daljnjem liječenju. Tu je bitna i edukacija roditelja, profesora, važnost sistematskih pregleda itd. Zapostavi li se kralježnica, zdravstvene i estetske posljedice ostaju za cijeli život.

Povijest schrotha

Ova metoda ima dugu tradiciju. Osnovala ju je Katarina Schroth 1921. godine u Njemačkoj. Cijeli svoj život posvetila je tretmanu skolioza te je poslije s kćeri osnovala i kliniku. U Njemačkoj je to najpriznatija konzervativna metoda liječenja skolioza.

Schroth metoda pokazala se kao jedan od najuspješnijih načina za korekciju deformiteta kralježnice, pogotovo ako se radi o osobama koje su u fazi rasta i razvoja. Glavni ciljevi metode su izbjegavanje operacije, usporavanje progresije, povećanje mobilnosti i respiratorne funkcije te korekcija kroz sve tri ravnine. Specifičnost za metodu je točna terminologija i podjela tijela na blokove s pomoću kojih terapeut određuje tip skolioze, glavnu krivinu, težište tijela, dišna područja te daljnji program rada i maksimalnu korekciju kralježnice.

Glavni elementi su :

l dobra procjena tipa skolioze s pomoću testova, mjerenja i rendgenske snimke

l pravilno pozicioniranje tijela s ciljem stvaranja simetrije

l korektivno 3D disanje na konkavnim regijama trupa

l posebne mobilizacijske tehnike

l vježbe kroz sve tri ravnine

l edukacija pacijenta za provođenje vježbi kod kuće i posturi

Vježbe su kompleksne, strogo individualne, detaljne i jasno definirane. Ovise o tipu skolioze i glavnoj krivulji te je cilj promjena težišta tijela. Izvode se u ležećem, sjedećem, klečećem i stojećem položaju, s pomoću ogledala, štapova, švedskih ljestvi, traka itd.

Kako izgleda tretman

Precizira se jasan početni položaj, elongiraju se mišići, kreće se rotacijsko disanje, tako da Schroth terapeut taktilno vodi pacijenta kroz podražaj da pacijent dobije osjećaj gdje treba disati i u kojem smjeru, a prilikom izdaha aktiviraju se mišići u točno određenim pokretima u cilju korekcije. Nakon završetka vježbi obavezno se pacijent namjesti u svjesnu posturu.

Rezultati

Važna je velika upornost, kontinuiranost i svjesnost u radu. Bitno je pacijentu objasniti prirodu deformacije da on točno zna kako to izgleda i što zapravo radimo da bi to mogao primijeniti na sebi i da može samostalno vježbati kod kuće. Potrebna je svakodnevna vježba naučenih vježbi, ali i osvješćivanje razlike između lošeg i dobrog posturalnog držanja.

Martina SLIVONJA, bacc. phys., Schroth terapeut
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike