Osijek
KAKVO JE STANJE U OSIJEKU

Mnoge su zgrade još pokrivene azbestnim cementnim pločama
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Gotovo sve zgrade u osječkom naselju Jug 2 i duž Vukovarske ulice i dalje imaju krovište obloženo kancerogenim azbestom. Mnogo bolja situacija nije ni na Sjenjaku, Vijencu Murse i Vladimira Nazora, na Trgu bana Jelačića, Vijencu Gorana Zobundžije te u Huttlerovoj ulici, izvještavaju iz Zavoda za stanovanje Osijek.

Proteklo su desetljeće suvlasnici stambenih zgrada oklijevali uklanjati azbestne ploče zbog financijskih razloga. Naime, riječ je o trošku koji se “vrti” oko 40 tisuća kuna za krov površine 200 četvornih metara. No, u posljednje se vrijeme situacija bitno promijenila.

- Dio stambenih zgrada na upravljanju kod Zavoda u pojedinim naseljima doista ima pokrov od azbestnih cementnih ploča te je Zavod u tom smjeru upoznao suvlasnike - očevidom na samim zgradama, preko javnih tribina - radi zamjena takve vrste pokrova bilo zbog starosti, bilo zbog eventualne štetnosti za zdravlje ljudi. Sada se suvlasnici odlučuju preko Zavoda na izmjenu azbestnih cementnih ploča drugim pokrovom, i to u dosta velikoj mjeri - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.

Dodaje kako cijena zamjene azbestnih cementnih ploča ovisi o vrsti pokrova koji se stavlja (crijep, lim, valovite cementne ploče i dr.), stanju potkonstrukcije, pristupačnosti krova i drugome. No, u prosjeku, riječ je o trošku koji se kreće od minimalno 200 do 400 kuna po četvornom metru. I. Solar

Najčitanije iz rubrike