Sport
EUFORIJA U “DEŽELI”

Slovenci imaju više od dva igrača
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Priželjkivali smo sredinom rujna košarkašku euforiju u Hrvatskoj, ali ona se događa kod najbližih susjeda. Slovenija je hit 40. Eurobasketa, koji u nedjelju završava u Turskoj. Momci iz “Dežele” izborili su posljednju utakmicu na turniru, u petak navečer saznali su i protivnika (Srbija ili Rusija). Ali bez obzira na njega, kao i na konačan ishod, Slovenci imaju razloga za ponos. Do finala su stigli bez poraza, nanizali su sedam reprezentacija. U skupini su padali Poljska, Finska, Grčka, Island i Francuska. Naravno da nisu posustali na otvaranju nokaut-faze (Ukrajina), a da su u stanju otići do kraja, pokazale su pobjede nad selekcijama koje su mnogi vidjeli na postolju. Prvo su u četvrtfinalu uništili snove Latvije, a u polufinalu su deklasirali momčad koja je u Istanbul došla obraniti zlato i uzeti četvrti naslov u deset godina. No Španjolci su na kraju zaostali ogromnih 20 poena, bili su nemoćni pred igračima koje je sjajno selektirao i pripremio srpski stručnjak Igor Kokoškov.

Osim sjajnog trenera u slovenskim je redovima i nekoliko ekstrapojedinaca. Naravno, svi pričaju o 18-godišnjem čudu, Luki Dončiću, koji je i prije na sebe skrenuo pozornost. Pravilan razvoj u Real Madridu, gdje je prošle sezone imao minutažu i status, napunio ga je samopouzdanjem i za reprezentativno ljeto. Igra odlično, poput rutinera, brojke su mu sjajne (15,1 poen, 8,3 skoka, 3,8 asistencija), a jedino ga ne treba uspoređivati s nekim košarkaškim veličinama s ovih prostora (uglavnom hrvatskim), jer to je ipak malo deplasirano. Ali Luka Dončić je na putu da bude zaista velik igrač. U slovenskoj reprezentaciji ipak nije još najveći, taj status sasvim zasluženo pripada Goranu Dragiću (21 poen, 4,1 skok, 5,4 asistencije), 31-godišnjaku koji je lider i kojem je ovo navodno oproštaj od najdražeg dresa.

Primjerice, za razliku od Hrvatske, koja također ima dva nositelja (Bogdanović, Šarić), slovenski je izbornik maksimalno iskoristio i ostatak kadra, koji točno zna što mu je činiti na parketu. “Kupili” su odličnog Amerikanca (Anthonyja Randolpha), ali i učinak ostalih (Vidmar, Prepelič, Blažič, Nikolić, Dimec, Zagorac...) zaslužan je za prvo veliko finale. Sloveniji je ovo 12. EP, najbolji rezultat joj je četvrto mjesto, a na dva svjetska prvenstva stigla je najdalje do osme pozicije. U nedjelju navečer (finale je u 20.30, a utakmica za treće mjesto u 16 sati), slavit će prvu medalju, a ako budu igrali kao dosada, ona bi mogla čak biti i zlatna.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike